Brnabić: Testovi na antitela koštaće 1.000 do 1.200 dinara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se planira uvođenje brzih testova na antitela, na osnovu kojih će moći da se utvrdi da li je neko preležao koronavirus i da bi trebalo da koštaju 1.000 do 1.200 dinara.

Ona je rekla za TV Prva da u ovom trenutku postoji prošireno testiranje za one koji imaju simptome, one koji rade u kolektivima i za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, da je u pitanju 7.000 domaćinstava i da su ti testovi besplatni.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja gledalaca, istakla da je rano da se trči pobednički krug jer virus nije nestao, ali je broj obolelih znatno manji i iznosi približno jedan odsto.

Prema njenim rečima, važno je da imamo mere prevencije i opreza, nošenje maski u zatvorenom prostoru, distancu i redovno pranje ruku, uz napomenu da su te preporuke poslate poslodavcima kako bi se radnici zaštitili.

Brnabić je kazala i da epidemija u Srbiji i dalje traje, navodeći da je potrebno da prođe 28 dana bez novih slučajeva da bi se proglasio kraj epidemije.

„Pripremamo se kao da će biti drugog talasa, a Vlada čini sve da budemo spremni ukoliko do toga dođe“, naglasila je premijerka.

Ona je, takođe, kazala da je preporuka Kriznog štaba da se festival „Egzit“ odloži za avgust, ako tada budu povoljni zdravstveni uslovi.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar