Objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije objavilo je preliminarne rezultate završnog ispita na sajtu: zios.mpn.gov.rs.

Učenici koji nemaju mogućnost uvida u rezultate elektronskim putem, moći će to da urade u školi. Takođe, ukoliko učenici imaju bilo koji problem u pogledu uvida u test, potrebno je da se obrate matičnoj školi, kažu u resornom ministarstvu.

U slučaju primedbi na rezultate testa, roditelji i učenici, istog dana, od 8:00 do 15:00 časova moći će pisanim putem da podnesu žalbu prvostepenoj (školskoj) komisiji u matičnim školama, na obrascu broj 11, koji se može naći u školi ili na sajtu Ministarstva na sledećem linku.

Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u drugostepenim (okružnim) komisijama je u sredu, 24. juna, od 8:00 do 16:00 časova, dok će konačni rezultati male mature biti objavljeni 28. juna.

Učenici osmog razreda polagali su završni ispit od 17. do 19. juna rešavanjem tri testa – iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Uspeh iz osnovne škole boduje se sa 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova, dodaje se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Završni ispit u Srbiji polagalo je oko 68.000 učenika, a u srednjim školama ima 76.500 slobodnih mesta. U Dimitrovgradu malu maturu polagalo je 66 osmaka, u Bosilegradu 73 učenika, a u selu Zvonci u opštini Babušnica 6 đaka.

Izvor: srbija.gov.rs / FAR

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar