NDNV: Zaštititi novinare tokom protesta i omogućiti im slobodan rad

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oglasilo se saopštenjem za javnost u kome izražava veliku zabrinutost za bezbednost kolega novinara, snimatelja i ostalih medijskih radnika, koji već dva dana za redom izveštavaju sa demonstracija u Beogradu i drugim gradovima, otpočelim u utorak nakon konferencije za novinare predsenika Srbije.

U saopštenju piše da je nedopustivo da novinari trpe fizičko nasilje, napade i uništavanje opreme.

“Pripadnici MUP-a Srbije su sinoć povredili izveštača agencije Beta, iako im je pokazao novinarsku legitimaciju, tukli ga pendrecima i kada je pao na zemlju, te je zadobio povrede i posekotine po glavi i kod oka. Iste večeri ekipa Radio-televizije Srbije tokom izveštavanja sa protesta u Novom Sadu je objavila da su im demonstranti polomili kameru, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću su povredili ruku. Apelujemo na demonstrante, policiju, žandarmeriju i ostale učesnike protesta, da zaštite novinare i omoguće im da rade svoj posao” – navodi NDNV.

Takođe, to novinarsko udruženje napominje da novinari moraju biti zaštićeni i tokom ovakvih kriznih situacija i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta. U kriznim situacijama, a posebno kada se na ulicama dešavaju sukobi policije i demonstranata, novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istitino izveštavanje, jedini su način da građani ostanu obavešteni.

“Istovremeno, naše kolege izlažu se ogromnoj opasnosti i rizicima, rad u kriznim uslovima je veoma iscrpljujuć, tokom intervencije policije i žandarmerije i novinari su pod udarima suzavca, a istovremeno je u toku opasnost od širenja novog korona virusa, što donosi dodatni zdravstveni rizik i stres. Pored svega toga, novinarke i novinari nastavljaju da rade svoj posao, i svi koji poštuju Kodeks novinarstva mogu da računaju na podršku i pomoć Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Apelujemo i na kolege da ostanu zaštićeni, da nose maske i drugu zaštitnu opremu” – stoji u saopštenju Nezavinost društva novinara Vojvodine.

Izvor: NDNV

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar