Manji incidenti u Beogradu, u ostalim gradovima mirni protesti

Sinoćnji peti za redom protest protiv vlasti ispred Narodne skupštine u Beogradu prošao je mirno i bez incidenata sa manjim brojem učesnika nego prethodne četiri noći, a veliki broj onih koji su otkazali dolazak na protest naveli su da je to zato što su „desničari preuzeli protest“, dok su oni koji su protestu prisustvovali gledali da se distanciraju od svakog pokušaja nasilnog ponašanja ili poziva na nasilje, javila je agencija Beta.

Građani su pre toga uzvikivali „Ostavke“ i „Uhapsite Vučića“, a zatim su se okupljenima obraćali i članovima crkve, dok su stepeništu Skupštine paljene sveće za Ljubisava Đokića, poznatijeg kao Džo bagerista, koji je simbol demonstracija na kojima je 5. oktobra 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića, a koji je preminuo juče u Beogradu.

Demonstranti su se u najvećem broju razišli do 23:00 sata. Oni su počeli da se razilaze kada je preko mikrofona okupljenima počeo da se obraća raščinjeni monah Antonije Davidović, koji se popeo na kombi parkiran ispred Skupštine i koji je između ostalog pozvao okupljene „da ometaju novinare dok rade kako oni ne bi mogli da lažu“.

Policija je i sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

Naime, pre ponoći se desio incident, kada je jedna grupica gađala policiju limenkama i flašama.

Protest u Nišu je završen, kada je policiji ostavljeno cveće i zastava Srbije ispred kordona. Nišlije su četvrto veče zaredom protestovale ispred Skupštine grada Niša, a potom su se okupljeni građani uputili u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Peti protest u Novom Sadu obeležila je blokada policijske stanice „Stari grad“ i Varadinskog mosta.

Okupljanje je završeno mirno na Trgu slobode oko 21:00 čas. Međutim, deo građana je nastavio sa šetnjom, dok su drugi ostali da sede u centru. Za danas nije najavljena nova šetnja, već da ko može ode u Beograd na protest, javio je portal 021.

Kako javljaju beogradski mediji mirni protesti sinoć su održani i u Kruševcu, Vranju, Kragujevcu, Leskovcu, Zrenjaninu, a u nekima od tih gradova protesti su zakazani i za večeras.

Izvor: Beta / Fonet / N1 / 021 / Krik

Foto: N1

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar