a

Devet preminulih i 411 novozaražanih u Srbiji

U Srbiji je zabeleženo još 411 osoba pozitivnih na koronavirus, a premunulo je 9 osoba, rekla je na konfenciji za novinare epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je u protekla 24 časa urađeno 9.560 testova, a od početka epidemije više od 631.000. U ovom momentu na bolničkom lečenju je 4.571 osoba od kojih je na respiratoru 171 pacijent. Do sada su od posledica kovid infekcije u Srbiji preminule 543 osobe, kazala je Kisić Tepavčević.

Potom se novinarima obratio profesor Petar Svorcan direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, koji je rekao da je situacija nešto bolja nego prethodnih dana, te da se u ustanovi na čijem je čelu leči 299 pacijenata, od kojih je 17 životno ugroženo. On je reko da je među inficiranima i devetoro zaposlenih u bolnici na Zvezdari.

Sanja Glišić, naučna saradnica Instituta „Vinča“ koja je takođe govorila na konferenciji za medije je istakla, da su istraživanja pokazala da se prenos virusa može smanjiti korišćenjem zaštitnih maski.

Ona je rekla da su već rađena takva naučna istraživanja, koja pokazuju da ima značajno manje virusa kod onih ljudi koji su nosili masku, nego kod onih koji nisu.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar