Za vakcinaciju protiv sezonskog gripa obezbeđeno više od pola miliona doza

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje danas, ranije nego prethodnih godina, a obezbeđeno je više od pola miliona doza. Prvi put će primiti vakcinu protiv gripa pacijenti koji su preležali Covid-19.

Ove godine vakcinacija počinje ranije, kako bi se sprečio sudar korone i gripa. Distribucija je završena, a vakcine će za sve građane biti besplatne.

Lekari apeluju da se iskoristi period mirnije epidemijske situacije i da se vakcinišu svi kojima se to preporučuje, a to su hronični pacijenti i oni koji imaju udružene bolesti, trudnice, stariji građani, zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stare.

“Trenutna epidemijska situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemijski rizik po građane koji bi da se vakcinišu”, poručuje Ministarstvo.

Obezbeđeno je skoro pola miliona doza, dvostruko više nego ranije, a u upotrebi je i “Torlakova” vakcina.

U Pirotskom okrugu dopremljeno je 4.510 doza vakcine, od čega je u dimitrovgradskom Domu zdravlja distribuirano 840 doza.

Vakcina protiv gripa i osobama koje su preležale Covid-19

Doktorka Branka Lazić iz Doma zdravlja Stari grad poziva sve zainteresovane da se vakcinišu.

Navodi da oni daju vakcinu pre svega pacijentima sa hroničnim bolestima bez obzira na uzrast, a mogu je primiti i deca od tri i više godina, pacijenti sa srčanim, plućnim, bubrežnim oboljenjima, sa raznim imunodeficijencijama uključujući i HIV, korisnici staračkih domova i ustanova za socijalnu zaštitu, zdravstveni radnici.

Napominje da je poželjno da se najave građani koji žele da prime vakcinu.

Što se tiče ljudi koji su preležali Covid-19, Lazićeva kaže da bi oni trebalo da prime vakcinu kada prođe mesec do mesec i po dana.

“Ne postoje striktne preporuke, ovo nam je sve novo, prvi put će primiti vakcinu pacijenti koji su preležali koronu. Antitela protiv koronavirusa i protiv virusa gripa su raznorodna. Obe bolesti opasne”, navodi Lazićeva.

Država je nabavila i vakcinu protiv pneumokoka, koju bi trebalo da prime stariji, kao i zaposleni u domovima za stare.

Izvor: RTS / FAR

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar