VIDEO: Građani Dimitrovgrada pozvani da učestvuju u pripremi budžeta za sledeću godinu

Ostalo je još četiri dana do isteka roka za dostavu predloga za projekte koji bi mogli da nađu svoje mesto u budžetu opštine Dimitrovgrad za 2021. godinu, čiji je nacrt u pripremi. Da podsetimo, predsednik opštine Vladica Dimitrov pozvao je 25. septembra građane da dostave svoje ideje i time se uključe u proces “predlaganja i izbor projekata koji će biti finansirani javnim sredstvima, a koji imaju za cilj da život u našoj opštini učine kvalitetnim i lepšim”, kako je to navedeno u obaveštenju objavljenom na sajtu opštine Dimitrovgrad.

Tim povodom FAR je razgovarao sa predsednikom opštine Vladicom Dimitrovim.

Dimitrov je na pitanje o odazivu građana izjavio da još uvek nema saznanja o broju pristiglih predloga s obzirom da još uvek teče rok za dostavu, a da će nakon toga otvoriti sve predloge i sagledati šta građani misle i šta može da bude ugrađeno u budžet za narednu godinu. On je rekao da ovakav postupak konsultovanja sa građanima zapravo predstavlja početak i da će ukoliko se istraje na tome građani kroz neku godinu shvatiti da njihove ideje imaju smisla, odnosno da dobijaju svoje uporište u budžetu.

“Sve ono što se radi – radi se zbog građana. Lakše je lokalnoj vlasti ukoliko ima predloge građana na stolu, da možemo da vidimo šta oni stvarno žele, da ne bude da lokalna vlast sama smišlja neke projekte i da se otuđuje od građana, odnosno da mi mislimo da mi znamo šta je najbolje za njih (građane)”, naglasio je Dimitrov ukazujući na značaj odaziva građana.

On je naveo i određena ograničenja u pogledu finansijskih mogućnosti opštine:

“Građani svi žele sve, međutim, bude predloga koje mi možda i ne vidimo, a koji zaslužuju pažnju. Nemoguće je rešiti sve probleme. Budžet koji je takav kakav jeste, ima relativno skroman kapacitet za rešavanje mnogih problema. Mi bi mogli možda da rešimo dosta problema ako bi imali bolju socijalnu situaciju u gradu, kada bi više preduzeća radilo, kada ne bi bio pristisak socijale na lokalnu samoupravu”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 102-1024x683.jpg

Predsednik opštine ističe da je bitno je da se utvrde prioriteti za naredni period jer nema novca za sve.

Na pitanje novinara FAR-a o projekciji budžeta za 2021. godinu i uticaju aktuelne pandemije Korona virusa na visinu prihoda i primanja u budžetu, Dimitrov je izjavio da se u tekućoj nedelji završava rebalans budžeta i da će biti osnova za budžet za sledeću godinu, a da će se tačni podaci i efekti znati tek u aprilu sledeće godine kada bude usvojen izveštaj o budžetu.

“Korona je uticala sigurno, videćemo na kraju godine kakav će biti taj kamionski transport i ono što mi prihodujemo. Ne zaboravite da lokalna samouprava ima raznorazne prihode, ali je Komunalcu to (kamionski transport na granici) 80% prihoda i upravo se to stanje odražava na njihovo prihodovanje i posredno i na naše”, objasnio je Dimitrov i naveo da postoje dodatne poteškoće socijalne prirode koje umanjuju mogućnosti budžeta:

“Činjenica je da je jedan deo radnika otpušten iz sektora ugostiteljstva jer je taj sektor najviše pogođen, a mi smo taj sektor najviše razvijali unazad pet do sedam godina. Imamo i poljoprivredna gazdinstva koja nemaju gde da prodaju svoje proizvode tako da se neka zbog te situacije javljaju kao tražioci pomoći. Sve su to negativni ishodi epidemije”.

Dimitrov je još jednom pozvao građane da se jave u većem broju i naglasio:

“Što više ideja bude to će budžet biti više prilagođen stvarnim potrebama građanama, a ne procenama”.

FAR je u vezi ove inicijative predsednika opštine i značaja učešća građana u donošenju odluka važnih po lokalnu zajednicu, zatražio komentar i od Branislava Milića, stručnjaka na švajcarskom programu “Reforma poreza na imovinu”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 103-1024x683.jpg

Milić smatra da ovakav potez opštine Dimitrovgrad da otvori prostor za građanske uticaje i predloge u budžetskom procesu, predstavlja dobar primer otpočinjanja stvaranja sopstvenih iskustava u participativnom budžetiranju, ali i primer težnje lokalne samouprave za odgovornim i inkluzivnim načinom rada.

„Ulaganja po meri građana“, „Da se radi i gradi po tvom“, „Naš novac naše mesto“ – ovo su neke od parola kojima predstavnici gradova i opština u Srbiji pozivaju sugrađane da učestvuju u odlučivanju gde će se trošiti novac iz dela budžeta koji pripada tzv. izvornim prihodima, a koje lokalne samouprave mogu i trebale bi zajedno sa građanima da troše na projekte koji su građanima važni”, kaže Milić uz napomenu da je to i jedan od zadataka programa na čijoj realizaciji radi:

“Intenzivnijem učešću građana u procesu odlučivanja o budžetskoj potrošnji doprineo je Program koji podržava Vlada Švajcarske – Reforma poreza na imovinu, a koji se sprovodi u 44 loklane samouprave. Kroz ovaj program se podržava sprovođenje izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi čiji je predlagač bilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ovim izmenama učešće građana u budžetskim procesima postala je zakonska obaveza svih gradova i opština u našoj zemlji”.

Po njegovim rečima, dosadašnje iskustvo na ovom programu je pokazalo da su lokalne samouprave svesne da je neophodno uključivanje građana, ali da još uvek nedostaju jasnija uputstva o metodama koje mogu i treba da koriste.

“Veoma je važno da lokalne samouprave strukturišu rad na ovoj temi, da odrede tim koji će sprovoditi građansku participaciju, da se znaju zadaci i ciljevi ovog procesa. Takođe, veoma je važno da opštine ovakve procese ne sprovode kao jednokratne, „ad hoc“ inicijative, već da demokratsko odlučivanje i uključivanje građana postane premisa kreiranja i sprovođenja odluka na lokalnom nivou. Na kraju krajeva, otvorena komunikacija i međusobno poverenje građana i vlasti, preduslov je političke i socio-ekonomske stabilnosti u zajednici”, izjavio je za FAR Branislav Milić.

U uputstvu za pripremu odluke o budžetu za 2021. godinu Opštine Dimitrovgrad navedena je projekcija prihoda i primanja od oko 743 miliona dinara, što je za oko 60 miliona dinara manje od projektovanog iznosa budžeta u 2020. godini.

Budžet predstavlja najvažniji opštinski akt koji se svake godine razmatra i usvaja u skupštini opštine. Nažalost, treba istaći da građani Dimitrovgrada pokazuju relativno nizak stepen zainteresovanosti za učešće u procesu kreiranja budžeta. Primer za to je i prošlogodišnja javna rasprava o ovom dokumentu kada je na adresu Opštine dostavljen samo jedan predlog od strane građana.

Javna rasprava za budžet za 2021. godinu tek treba da bude raspisana kada nacrt tog dokumenta bude pripremljen. Da podsetimo, rok za dostavljanje ideja koje bi se našle u nacrtu budžeta je 10. oktobar 2020. godine, a adresa za slanje je: [email protected]

Pogledajte izjavu predsednika opštine Dimitrovgrad.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj i montaža: Stefan Pavić
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija; FAR TV
oktobar 2020.
www.far.rs

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar