Slađan Stanković: Raste broj novoobolelih u Pčinjskom okrugu, sem u Bosilegradu i Trgovištu

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je izrazito nepovoljna i procenat zaraženih premašuje 40 odsto u ispitanim uzorcima, javlja RTV Vranje, Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Vranje, od 116 uzorkovanih, 47 je novozaraženih, od čega u Vranju 26, u opštinama Bujanovac i Preševo po osmoro, u Surdulici četvoro i u Vladičinom Hanu jedna osoba.

Od početka ove nedelje svakodnevno se beleži rast novoobolelih od koronavirusa u svim opštinama u Pčinjskom okrugu, sem u Bosilegradu i Trgovištu, kaže epidemiolog Zavoda u Vranju Slađan Stanković, Među novoobolelima u starosnoj strukturi najviše je onih od 20 do 30 godina, kao i od 30 do 40 godina starosti. Zbog toga se nameće potreba za skraćivanjem radnog vremena u ugostiteljskim objektima i ograničavanje dozvoljenog broja okupljenih osoba u zatvorenom prostoru dodaje Stanković i naglašava da je među hospitalizovanima veći broj sa upalama pluća, kao i onih koji imaju potrebu za kiseonikom. On ocenjuje da bi zbog pogoršanja situacije svaka respiratorna infekcija morala da se tretira kao kovid dok se to ne isključi.

U kovid bolnici u Vranju tokom noći preminulo je 6 pacijenata sa teritorije Pčinjskog okruga – 4 iz Vranja i po jedna iz Bujanovca i Preševa. Svi su bili pozitivni na koronavirus i sa hroničnim bolestima, javlja RTS.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 148 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 60, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Vranja. Uzorkovana je krv kod 76 pacijenata i sačinjeno 75 RTG pluća. Takođe, urađeno je i 50 PCR testova i 64 brza testa, a bronhopneumonija je dijagnostikovana kod 22 pacijenta. U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovan je 61 pacijent, od kojih je 50 pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 55 pacijenata, na kiseoniku 26. Primljeno je 13 pacijenata, a otpušteno 12, od kojih su 3 transportovana za Niš. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 119.

Izvor: rtv-vranje.rs / vranje.org.rs / RTS

Foto: Darko Anačkov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar