Mali: Od 1. januara povećanje penzija i plata u javnom sektoru

Od 1. januara sledeće godine penzije će biti veće za 5,9 odsto, na osnovu švajcarske formule, naveo je za RTS ministar finansija Siniša Mali. Dodao je da će biti i povećanja plata u javnom sektoru.

Ministar ističe da će od 1. januara plate povećane za pet odsto dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja oni će dobiti od 1. aprila.

Mali je potvrdio da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Za kapitalne investicije 330 milijardi dinara

Dodaje da su u budžetu za narednu godinu planirana i izdvajanja za kapitalne javne investicije od 330 milijardi dinara jer se, kako kaže, pokazalo da kada država ulaže u auto-puteve, železnicu, industrijske parkove, mostove, da se na taj način podstiču i privatne investicije.

“Dakle sve te javne investicije podstiču i privatne investicije. Novi auto-putevi sa jedne strane podstiču rast ekonomije, zapošljavaju se ljudi, a sa druge strane podstiču privatne investitore. Mi zato u narednoj godini imamo preko 330 milijardi dinara izdvojenih samo za kapitalne investicije”, objašnjava Mali.

Na spisku tih investicija nalaze se, navodi Mali, izgradnja Moravskog koridora, auto-put Preljina–Požega.

Ističe da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19 iznositi preko 700 milijardi dinara, odnosno preko šest milijardi evra.

“Izdvojili smo 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda da pomognemo našoj privredi, uspeli smo da je spasimo. Budžet za 2021. gledamo u okviru toga”, objašnjava ministar finansija.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar