Situacija stabilizovana, neke bolnice izlaze iz kovid sistema, ali u Srbiji još 2.142 zaražena i 29 preminulih

U Srbiji je od posledica kovida preminulo 29 obolelih, a pozitivne na koronavirus su još 2.142 osobe, dok je ne respiratoru 189 pacijenta. U poslednja 24 časa testirano je 13.323 ljudi. Broj hopstalizovanih pacijenata je 5.554, dok je prisustvo koronavirusa konstatovano kod 363.942 lica. Procenat smrtnosti na današnji dan je jedan odsto.

Epidemijska situacija je konačno stabilizovana i uravnotežen je broj prijema i otpusta pacijenata u bolnicama, zaključeno je posle sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica, naveo je RTS.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović rekao je da je to omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova u banjskim lečilištima, koji su bili značajan oslonac u kovid sistemu, vrate u svoju redovnu funkciju.

On je istakao da se od beogradskih bolnica iz kovid sistema u svoju redovnu funkciju vraćaju Institut za reumatologiju, kao i Institut za ortopediju „Banjica“, koji je posebno značajan s obzirom na vremenske uslove.

„Prvi prioritet je bio obezbediti pražnjenje Banjice i najverovatnije tokom vikenda će se završiti i postupak premeštaja pacijenata koji su još tamo, kompletna dezinfekcija i pripreme da se Instutut vrati svojim redovnim aktivnostima“, rekao je Stevanović.

Ostale kovid bolnice nastavljaju da rade u aktuelnom obimu, a dalje odluke o smanjenju ili povećanju kapaciteta biće donete u skladu sa razvojem situacije.

Skoro 70 lekara i medicinskih radnika, boreći se za živote svojih pacijenta, izgubilo je bitku sa kovidom. Posle sednice Kriznog štaba, na pitanje novinara o toj temi, govorila je i ministarka i članica štaba Darija Kisić Tepavčević. Prema njenim rečima, rade se analize i procenjuju rizici i razlozi za najnepovoljnije ishode koji su se desili.

Kako javlja RTS, u Lekarskoj komori Srbije kažu da se zaštitna oprema koju koriste naši lekari ne razlikuje od zaštitne opreme lekara u zemljama u regionu, ali da su brojevi preminulih, koji se pojavljuju u našoj javnosti zabrinjavajući i da zahtevaju dodatnu analizu.

Lekarska komora Srbije pokrenuće zato inicijativu pred Institutom za javno zdravlje i Medicinskim fakultetima u Srbiji za specijalnim istraživanjem, koje će dati odgovore na pitanja, kolika je prosečna starost preminulih lekara, da li su bili radno angažovani u kovid sistemu, da li postoje razlike između regiona i sva ona pitanja, na osnovu kojih bi mogli da se daju predlozi o tome kako smanjiti ljudske žrtve među zdravstvenim radnicima.

Na portalu e-Uprava jutros se do 8 časova i 10 minuta prijavilo 85.528 građana Srbije za vakcinaciju protiv kovida 19, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za IT i e-Upravu.

Podsećamo, nova elektronska usluga za građane – iskazivanje interesovanja za vakcinom protiv virusa korona, puštena je juče na adresi www.uprava.gov.rs.

Izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug / N1

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar