Britanska amabasadorka obišla Temsku, Muzej odbrane reka Stare planine i manastir Sveti Đorđe

Njena ekselencija ambasador Velike Britanije u Beogradu, Šan Mekleod, zajedno sa vojnim atašeom, Nikom Ilićem posetila je Muzej odbrane reka Stare planine (MORSP) koji je smešten u prostorijama galerije mesne zajednice Temska na Staroj planini.

Predstavnici MORSP dodelili su zahvalnicu ambasadoru Meklaud, kao i narodu Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Severne Irske kao priznanje za podršku aktivnostima za zaštitu slobodnih reka Stare planine.

Tokom zvanične posete Muzeju 24. januara, zvaničnici Britanske ambasade upoznali su se sa veteranima u zaštiti reka – Dušanom Mitićem, autorom Deklaracije o zaštiti Toplodolske reke, koju su potpisale sve političke partije koje su učestvovale u Skupštini Pirota 2004. i 2007. godine, Nebojšom Ilićem, dr Miroslavom Demajom, Tomislavom Pančićem i brojnim drugim meštanima i aktivistima, kao i sa autorom projekta MORSP, Draganom Božinović. Tokom posete gosti su imali priliku da pogledaju film „Reke žedne slobode“ koji će biti premijerno prikazan u Kulturnom centru Beograda tokom proleća.

This image has an empty alt attribute; its file name is 278-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 279-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 280-1024x683.jpg

U nastavku posete ambasador je prisustvovala sastanku sa meštanima koji je bio upriličen na ručku u manastiru Sv. Đorđa uz blagoslov oca Leonida i igumanije mati Efrosinije. Britanski diplomata Mekleod bila je vrlo zainteresovana da se upozna sa ekološkim problemima na Staroj planini, a u razgovoru sa prisutnima istakla je neophodnost okretanja održivim energijama, zaštiti prirode i smanjenju korišćenja fosilnih goriva. Posebnu pažnju, kao zvaničnu politiku Velike Britanije, ali i izuzetnu ličnu zainteresovanost, ambasadorka posvećuje zaštiti biodiverziteta. U neposrednom dijalogu prisutni su imali priliku da upoznaju ambasadora Meklaud sa problemima sa kojima se susreću povodom aktivnosti u zaštiti Parka prirode „Stara planina“, ali i cele regije, kao što su nedostatak reciklaže otpada, nekorišćenja biomase, solarne i energije vetra.

U nastavku posete zvaničnici Britanske ambasade obišli su manastir, kao i okolinu Temske.

Pored Udruženja Licej, Društva studenata biologije i ekologije „Josif Pančić, Društva mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Habiprota, MZ i udruženja Temska, Naučno-istraživačkog međunarodnog kampa „Temska“, manastira Svetog Đorđa, Saveza mesnih zajednica Stare planine, Centra za vizuelne umetnosti „Kvadrat“, Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, kao i brojnih naučnika i volontera, realizaciju celokupnog projekta Muzeja odbrane reka Stare planine, podržali su i Britanska ambasada, Britiš kaunsil, Trag fondacija, Free River Fond i Beogradska otvorena škola.

This image has an empty alt attribute; its file name is 281-1024x683.jpg

U nastavku svog rada, Muzej će biti otvoren za turističke ture, edukacije dece i odraslih, seminare, konferencije, a posebna pažnja biće posvećena sajtu na kome će se naći brojni materijali iz oblasti zaštite prirode.

Kao što je Dušan Mitić, uprkos različitim političkim ubeđenjima, svojevremeno uspeo da poveže sve činioce političkog života u cilju zaštite Toplodolske reke, tako i Muzej odbrane reka Stare planine želi da učestvuje u podizanju svesti o neophodnosti očuvanja prirode kao uslova za opstanak, ali i stalnom podsećanju da je sloga oko nedvosmisleno najvažnijih pitanja u našoj zemlji neophodna za pozitivne pomake u svim oblastima, pa i u ovoj.

MORSP je već više puta upozorio da se velika opasnost krije u daljoj urbanizaciji skijališta na Jabučkom ravništu koje je neophodno zaustaviti.

Muzej odbrane reka Stare planine ustanovio je nagradu za životno delo u oblasti očuvanja prirode „Plava povelja Stare planine“ koje je prošle godine dodeljeno dr Miroslavu Demaji. Pored toga, Muzej dodeljuje i plaketu „Zelena povelja Stare planine“ za značajan doprinos, koja je dodeljena umetnici Ivani I. Kostić.

D. Božinović

Foto: Dragana Božinović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar