a

U Srbiji 20 preminulih i 1.839 zaraženih

Od 11.443 testirana u Srbiji koronavirus je potvrđen kod 1.839 osoba. Preminulo je 20 lica. U bolnicama je 4.281 pacijent, dok je na respiratorima 164, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Do sada je koronavirusom u Srbiji zaraženo 389.045, a od kovida je preminulo 3.944 ljudi.

Tri nedelje posle prve doze biće revakcinisani svi koju su se vakcinisali, izjavila je za N1 ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

„Ima doze za sve“, rekla je ona.

Direktor farmaceutskog udruženja „Inovia“ Bojan Trkulja kazao je za RTS da Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou i da će, bez obzira na kašnjenja, do kraja februara isporuke biti realizovane u skladu sa planiranom dinamikom.

Kada su u pitanju vakcine koje dolaze iz udruženja čiji sam ja predsednik – dakle iz inovativnih farmaceutskih kompanija, one će stizati kontinuirano, što znači da Fajzerova vakcina stiže na nedeljnom nivou, naveo je Trkulja.

On je potvrdio da je u prethodnom periodu količina bila smanjena, ali je istakao da će već za dve nedelje biti udvostručen broj vakcina koje će dolaziti u našu zemlju, tako da će do kraja februara biti ispoštovana planirana dinamika, prenela je Beta.

Direktor Instituta za biohemiju Univerziteta Gete u Frankfurtu hrvatski i svetski prizant molekularni biolog Ivan Đikić govoreći o novim sojevima koronavirusa, kazao je za N1 da „nije virus smrtonosniji, nego su posledice širenja virusa smrtonosnije“.

„Sojevi imaju određene bolje sposobnosti za virus, a to je lakši ulazak u naše ćelije i brže širenje. Pošto se brže širi populacijom, tako se brže širi i našim ćelijama, to dovodi do posledica da je sama bolest teža kod ljudi kod kojih je ušao, zato je 30 odsto veća smrtnost“, objasnio je Đikić.

Govoreći o vakcinama i imunitetu, Đikić je kazao da „mnogo stvari zavisi od pojedinca“ i savetovao da i bi i vakcinisani trebalo da nose maske.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar