U Srbiji 20 preminulih i 1.839 zaraženih

Od 11.443 testirana u Srbiji koronavirus je potvrđen kod 1.839 osoba. Preminulo je 20 lica. U bolnicama je 4.281 pacijent, dok je na respiratorima 164, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Do sada je koronavirusom u Srbiji zaraženo 389.045, a od kovida je preminulo 3.944 ljudi.

Tri nedelje posle prve doze biće revakcinisani svi koju su se vakcinisali, izjavila je za N1 ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

„Ima doze za sve“, rekla je ona.

Direktor farmaceutskog udruženja „Inovia“ Bojan Trkulja kazao je za RTS da Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou i da će, bez obzira na kašnjenja, do kraja februara isporuke biti realizovane u skladu sa planiranom dinamikom.

Kada su u pitanju vakcine koje dolaze iz udruženja čiji sam ja predsednik – dakle iz inovativnih farmaceutskih kompanija, one će stizati kontinuirano, što znači da Fajzerova vakcina stiže na nedeljnom nivou, naveo je Trkulja.

On je potvrdio da je u prethodnom periodu količina bila smanjena, ali je istakao da će već za dve nedelje biti udvostručen broj vakcina koje će dolaziti u našu zemlju, tako da će do kraja februara biti ispoštovana planirana dinamika, prenela je Beta.

Direktor Instituta za biohemiju Univerziteta Gete u Frankfurtu hrvatski i svetski prizant molekularni biolog Ivan Đikić govoreći o novim sojevima koronavirusa, kazao je za N1 da „nije virus smrtonosniji, nego su posledice širenja virusa smrtonosnije“.

„Sojevi imaju određene bolje sposobnosti za virus, a to je lakši ulazak u naše ćelije i brže širenje. Pošto se brže širi populacijom, tako se brže širi i našim ćelijama, to dovodi do posledica da je sama bolest teža kod ljudi kod kojih je ušao, zato je 30 odsto veća smrtnost“, objasnio je Đikić.

Govoreći o vakcinama i imunitetu, Đikić je kazao da „mnogo stvari zavisi od pojedinca“ i savetovao da i bi i vakcinisani trebalo da nose maske.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar