Porast broja zaraženih u Srbiji, preminula 31 osoba

U Srbiji je od posledica kovid infekcije preminula 31 osoba, a od testiranih 17.782 uzorka na koronavirus bilo je pozitivno 5.201 lice. U bolnicama je 4.671 pacijent, od kojih je 211 na respiratoru, navodi sajt covid19.rs.

Najviše novozaraženih – 1.418, beleži Beograd, sledi Niš sa 351 i Novi Sad sa 330 novih slučajeva.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 172 korisnika i 259 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.392, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 2.405, navodi se u saopštenju.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za Tanjug da trenutna epidemiološka situacija nije samo posledica nepridržavanja mera, već sve većeg prisustva invazivne varijante virusa (britanski soj) koja se spušta i prema mlađem uzrastu.

Kon je naveo da se na današnjoj sednici Kriznog štaba govorilo o pooštravanju kaznene politike za one koji krše mere i koji se okupljaju na žurkama.

Ideja je da se svi učesnici takvih okupljanja testiraju i za one koji su pozitivni, koji šire virus da se odrede oštrije kazne, kazao je Kon i dodao da je bilo priča i o društveno korisnom radu za one koji svesno krše mere, jer ima puno posla u kovid bolnicama koji ne traži medicinsko znanje.

Oštrije mere koje su danas usvojene i od večeras stupaju na snagu donete su na osnovu dosadašnjih podataka i rezultata i kompletno zatvaranje jedino je rešenje da se sačuvaju životi i zdravstveni sistem, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je zamolio građane da ne gube vreme na polemike, već da se usredsrede na poštovanje mera i da se vakcinišu, kako bi se smanjio broj zaraženih i kako bismo što pre ušli u kako je rekao „bezbedniju zonu“.

Doktorka Tanja Ćirković Veličković, redovni profesor Hemijskog fakulteta i dopisni član SANU rekla je za RTS da njen tim radi na razvoju brzog antigenskog testa za detekciju koronavirusa čije sve komponente će biti proizvedene u Srbiji.

S. Aleksić (covid19.rs / RTS / N1 / Tanjug / Ministarstvo za rad,zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja)

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar