Krizni štab: Povratak u škole od 19. aprila

Epidemiolog i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 Predrag Kon saopštio je da je ovo telo donelo odluku o tome da se od 19. aprila učenici starijih razreda osnovnih i srednjih škola vraćaju u školske klupe.

Nakon sednice Kriznog štaba Kon je objasnio da će oni pohađati nastavu po modelu od 1. septembra, odnosno po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

Preneo je i da je odlučeno da se kao podrška turizmu izjednači cena PCR testova u Srbiji za državljane Srbije i strance, koji su do sada plaćali 18.000 dinara, a koja će od sada za sve biti 9.000 dinara, koliko je do sada važila za građane Srbije.

Na sednici je razgovarano i o Beogradskom maratonu, koji treba da se održi u junu, pri čemu je odlučeno da može da se krene u pripreme za takmičarski deo, a sve ostalo će zavisiti od situacije

Što se drugih mera tiče, nema promena i ostaje kao što je i do sada bilo, a epidemijska situacija je izašla iz vanredne, ocenjujemo je kao nepovoljnu, istakao je Kon.

Napomenuo je da na sednici nije bilo rasprave o merama koje bi mogle da budu donete zbog Vaskrsa, kao i da ne očekuje da će se o tome pričati, podvukavši da će se verovatno uputiti apel da se izbegavaju kontakti. Takođe, kako je preneo, razgovaralo se i o otvaranju ugostiteljskih objekata, ali o tome nije doneta nikakva odluka i njihovo otvaranje zavisi od epidemijske situacije.

Oodgovarajući na pitanje kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu, kao što je slučaj u Izraelu, Kon je rekao da je za to kod nas još rano i zavisi od broja imunizovanih, odnosno broja ljudi kojima je prošlo tri nedelje od revakcinacije. Prema njegovim rečima, moramo da dođemo do toga da imamo imunizovanih 3,5 miliona ljudi, a mi sada imamo situaciju da je dve doze primilo 1,2 miliona, a jednu dozu 1,8 miliona građana.

Kon je kazao da je i dalje veliki broj pacijenata na intenzivnim negama, kao i u bolnicama, ali je zabeležen veći broj otpusta od prijema.

Izvor: FAR / srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar