Koronavirusom zaraženo 1.277 osoba, bitku sa kovidom izgubilo 20 pacijenata

Na koronavirus u Srbiji je testirano 13.206 osoba, od kojih je 1.277 zaraženih, a u poslednja 24 časa od posledica kovida preminulо je 20 osoba, stoji na sajtu covid19.rs.

Ukupan broj umrlih porastao je na 6.519, a procenat smrtnosti je 0,93 odsto.

Na bolničkom lečenju nalazi se 3.901 osoba, pri čemu je 131 pacijenat na respiratorima.

Od početka pandemije testirano je 3.907.936 osoba, od kojih je 698.518 pozitivno na koronavirus.

U Beogradu je zaraženo još 237 osoba, u Novom Sadu 64, Nišu 44, Novom Pazaru 35, a u Šapcu 31. Manje od 30 slučajeva infekcije registrovano je u Zaječaru – 28, Jagodini i Zrenjaninu po 27, Valjevu 26 i u Smederevu 25.

Iako se još strahuje da bi se praznično opuštanje može odraziti na rast broja zaraženih koronavirusom, Krizni štab odlučio se za ublažavanje mera. Od danas kafići i restorani rade i u zatvorenom, ali samo do 50 odsto iskorišćenosti prostora. Svaka muzika prestaje posle 18:00 sati, a lokali će u zatvorenom kao što je slučaj i sa baštama, moći da rade do 22:00 časa. Kako je naglasio epidemilog Branislav Tiodorović, ostaje zabrana okupljanja za više od pet osoba. Ipak Tiodorović napominje da postoji opasnost od povećanja broja zaraženih u narednim danima i da će se od utorka ili srede održati nova sednica Kriznog štaba.

Mutacije koronavirusa će biti, ali ono što se do sada pokazalo je da sve vakcine odlično rade svoj posao – eliminišu se teški slučajevi, eliminiše se situacija da se dođe do respiratora, eliminišu se situacije i za kiseonik, kaže direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović. Ističe da je vakcina trenutno jedini način da se izborimo protiv korone.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izrazila je očekivanje da će većina poslodavaca postupiti po preporuci o isplati naknade 100 odsto zarade samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zaraze koronavirusom, a koji su vakcinisani, i poručila da to nije diskriminatorna odluka. Podsetila je na to da bi ostali zaposleni koji se nisu vakcinisali, a zaraze se koronavirusom, primali 65 odsto zarade tokom bolovanja. To ne može da bude diskriminatorno kada svi imaju ono što je pokriveno zakonom, 65 odsto, uz dodatnu stimulaciju onima koji su odgovorni i savesni, rekla je ona.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar