Potpisan Memorandum o saradnji Koalicije za slobodu medija

U Kragujevcu su danas predstavnici Koalicije za slobodu medija, koja se sastoji od Asocijacije medija, Asocijacije onlajn medija (AOM), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Poslovnog udruženja Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija fondacije, potpisali Memorandum o saradanji.

Stojan Marković iz “Lokal Presa” rekao je da Koaliciju za slobodu medija okupljaju isti stavovi i zajedničke profesionalne vrednosti koje nas povezuju.

“Danas želimo nešto da probamo da se uradi povom medijske scene. Ova će Koalicija kao jedno neformalno udruženje delovati po demokratskim principima. Tražićemo da se poštuju profesionalni standardi. Ispred svega je interes za slobodno i javno informisanje, te da građani dobiju informacije, i to je ono što nas povezuje. Nadam se da će još udruženja i asocijacija se pridružiti”, rekao je on.

Željko Bodorožić, predsednik NUNS-a, je kazao da postoji simbolika u potpisivanju saradnje u Kragujevcu.

“Želeli smo da formalizujemo našu Koaliciju, kojom dobijamo više snage i elana. Duboko smo involvirani u medijske politike koje se odvijaju u našoj zemlji. Hoćemo da popravimo stanje i položaj na našoj sceni, kada su u pitanju bezbednost i njihova prava”, dodao je on.

Bodrožić se nada da će od danas krenuti silovitije, te da će Koalicija pokazati šta može da uradi u narednim mesecima.

“Pokazaćemo i vlasti da smo voljni da sistemski popravljamo situaciju, ali to ne znači da pristajemo na radne grupe. Radna grupa koju smo napustili pokazala se neefikasna, ali mi i dalje radimo ono što je u opisu našeg posla, ne povlačimo se i ne bojkotujemo, jer imamo neke crvene linije koje ne smemo da prelazimo i da time pokažemo ne samo naš jasan stav, nego i našu snagu”, rekao je Bodrožić.

Stevan Ristić iz Asocijacije medija kaže da ovakva grupa može biti samo jača i bolja.

“Ovo jeste neformalna grupa, ali verujem da će vremenom postati sve formalnija i formalnija. Mi smo napravili Radnu grupu u okviru naše Koalicije koja je prikazala stvarno stanje novinara u Srbiji putem indikatora”, rekao je on.

Na događaju je ukratko predstavljen izveštaj “Monitoring rada konkursnih komisija za sufinansiranje javnog interesa u medijima 2021.” koji analizira rad konkursnih komisija za sufinansiranje javnog interesa u medijima na republičkom nivou.

“Indikatori koje smo razvili su indikatori UNESCO indikatora novinara, ali prilagođeni našim okolnostima u Srbiji. Mi želimo da pratimo ne samo kako se policija i tužilaštvo odnosi prema novinarima, već i kako se visoki predstavnici države odnose prema novinarima. Mi ćemo svakako sa pažnjom pratiti situaciju ubuduće”, istakla je Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija fondacije.

Norbert Šinković iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine se osvrnuo detaljnije na sam izveštaj u kojem je ukratko prestavio na koji način su sistematizovali način rada komisija.

On je takođe napomenuo da je bitno što se ovaj događaj potpisivanja nije odigrao u Beogradu.

“Želimo da vidimo kako je u ostatku Srbije, zato je značajno što smo van Beograda. Naša ideja je da jačamo insititucije, jer vidimo da vaninsticionalni mehanizmi preuzimaju taj sektor. Nije naš posao da pišemo zakone, niti da sedimo u nekim telima gde se suštinski ne odlučuje, već da budemo efikasiniji”, ocenio je Šinković.

Tanja Maksić iz Asocijacije onlajn medija takođe je predstavila izveštaj i složila se sa Norbertom da će ova Koalicija pokazati kolika je snaga te grupe.

“Komisije nemaju definitivan obrazac za izbor radova, kao ni za odabir CV-a. Naša su očekivanje da će se u budućnosti ovaj deo bolje urediti”, rekla je ona.

Stojan Marković je dodao da “bez slobode medija nema slobodnog društva”.

“Lokalni mediji trpe ogromne pritiske. To je ogroman problem danas u Srbiji. Od sada ćemo imati jasne i precizne indikatore koji će prikazati u kakvom stanju se nalaze mediji i novinari”, rekao je on.

“Ovo je trenutak kada krećemo u zajedničku akciju”, zaključila je Snežana Milošević, moderatorka događaja.

Na samom događaju potpisivanja prikazan je i kratak video-snimak o Koaliciji i njenom postojanju. Takođe, na sajtovima članica Koalicije može da se pronađe publikacija “Monitoring rada konkursnih komisija za sufinansiranje javnog interesa u medijima 2021.”

Izvor: NUNS

Foto: N1 / Milan Nikić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar