Manje zaraženih nego juče, u Srbiju stigli najnoviji lekovi protiv kovida

U Srbiji je za poslednja 24 časa zabeleženo 575 zaraženih, preminulo je 15 osoba, na bolničkom lečenju je 2.681 pacijent, a na respiratorima 93. Prema navodima sa sajta covid19.rs napravljeno je 9.329 testova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da vakcinacija u Srbiji ide dobro, ali „nije dostignut taj stepen zaštite stanovništva da možemo da kažemo da smo sto odsto sigurni i bezbedni“, javila je Beta.

„Mi smo vakcinisali nešto više od 42 odsto punoletne populacije, nadamo se da ćemo do sredine juna vakcinisati više od 50 odsto punoletne populacije. Vidi se efekat vakcinacije u Srbiji, pada procenat novozarežnih u odnosu na broj testiranih“, rekla je Brnabić

Ona je istakla da je „situacija pod kontrolom i više od toga, ali i dalje moramo da se čuvamo i da apelujemo da građane da se vakcinišu“.

„Imamo dovoljno vakcina, nama danas stižu dodatne doze „Fajzer“ vakcine u Srbiju, mislim 104.130, za neki dan i dodatne količine kineske vakcine“, rekla je Brnabić.

Zbog povoljnije epidemijske situacije i manje pacijenata na bolničkom lečenju, iz kovid režima izašli su kliničko-bolnički centri „Zvezdara“ i „Dragiša Mišović“, a tokom nedelje redovnom radu vraća se i Specijalna bolnica u Mladenovcu.

Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je za RTS da će se sa kovidom boriti do kraja Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici, čija se uloga u zdravstvenom sistemu tek sad vidi.

Srbija je nabavila dva najnovija leka za lečenje koronavirusa, koji su dostupni u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Radi se o lekovima „Bamlanivimab“ i „Regeneron“ iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela za lečenje kovida 19.

Ta dva leka se primenjuju u prvih deset dana od pojave simptoma i predstavljaju još jednu šansu da se infekcija zaustavi u ranoj fazi bolesti, navodi se u saopštenju.

Delegacije Poljske i Islanda na „Pesmi Evrovizije“ su u izolaciji, pošto su pojedini članovi u tim delegacijama bili pozitivni na koronavirus.

U slučaju da ostanu u izolaciji, umesto nastupa predstavnika tih zemalja biće prikazan unapred snimljen rezervni nastup, prenosi RTS.

S. Aleksić (izvor: RTS / BETA / RFZS / N1)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar