Situacija s koronavirusam u Srbiji pod punom kontrolom, nova 124 slučaja zaraze i 8 preminulih

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su registrovana 124 slučaja koronavirusa od urađenih 8.287 testova.

Hospitalizovano je 479 pacijenata, od kojih su 24 na respiratorima.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo COVID-19 potvđeno je kod četiri korisnika i sedam zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija s koronavirusom pod kontrolom i da nema većih problema, naglasivši da je jedan od ciljeva da se zdravstveni sitsem reorganizuje kako bi se omogućilo lečenje ostalim pacijentima.

Treba da poštujemo sve mere dok su na snazi, rekao je Lončar i ponovo apelovao, posebno na mlade, da se vakcinišu, naglasivši da virus neće moći da mutira ako se što višeljudi vakciniše.

Upitan o primanju treće doze vakcine protiv koronavirusa, Lončar je rekao da veliki broj zemalja kao i proizvođači vakcina rade ta ispitivanja. Prema njegovim rečima, i domaći stručnjaci se bave time jer Srbija ima i kapacitete i ljude za takva istraživanja. On je objasnio da postoje dva modela – da se posle devet ili 12 meseci primi treća doza i da se posle 12 meseci prime obe doze, dodavši da će se o tome znati posle analiza i istraživanja.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u Srbiju stigla redovna isporuka vakcina kompanije “Fajzer”. Reč je o 85.410 doza koje su isporučene Institutu “Torlak”.

Danas je počela isplata 60 evra za sve nezaposlene koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Ta pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu.

A. Todorov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar