Počela isplata 30 evra pomoći punoletnim građanima

Počela je isplata 30 evra novčane podrške svim punoletnim državljanima Srbije u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima, a u cilju ublažavanja posledica pandemije.

“Novac se prvo uplaćuje penzionerima i primaocima novčane socijalne pomoći, a ostalim punoletnim građanima koji su ispunili uslove za ovaj vid novčane podrške države, novac će biti uplaćen 2. i 3. novembra”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Reč je o više od 5,7 miliona građana, od čega 1,6 miliona penzionera i svako će dobiti po 3.527 dinar, pojasnio je ministar finansija. Kazao je da je navedenih 30 evra, drugi deo pomoći iz maja ove godine, kada je građanima takođe bilo uplaćeno po 30 evra, a podsetio je da je i sredinom decembra meseca planirana isplata novčane pomoći u iznosu od 20 evra, takođe za sve punoletne građane.

“Podrška građanima Srbije je kontinuirana i pored 30 evra u novembru, građani će dobiti i po 20 evra u decembru mesecu. Naravno, kao što smo i obećali, naši najstariji sugrađani će početkom sledeće godine dobiti još po 20.000 dinara novčane pomoći”, naglasio je Siniša Mali.

Ministar je rekao da građani koji su se u maju mesecu prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, ne treba da se prijavljuju za dodatnu novčanu pomoć od 20 evra, jer će im ona biti automatski uplaćena u decembru. Takođe je naglasio da ni korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju, jer će novac dobiti bez podnošenja prijave.

“Ostali punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu i koji se prethodno nisu prijavili za dva puta po 30 evra, a sada žele da dobiju dopunsku novčanu pomoć u iznosu od 20 evra u dinarskoj protivvrednosti, ili koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište ili ličnu kartu, moći će da se prijave na portalu Uprave za trezor, u periodu od 15. do 30. novembra”, rekao je Mali.

Ministar je objasnio i da će građanima koji su, nakon što su dobili prvi deo novčane pomoći od 30 evra u maju mesecu, promenili banku i ugasili račun, u prvobitnoj banci biti otvoren namenski račun na koji će im biti uplaćen drugi deo novčane pomoći.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar