Od 1. januara 2022. godine roditeljski dodatak na prvo dete iznosiće 300.000 dinara, a za drugo i treće po 100.000 dinara. Pored toga, od 1. januara na snazi će biti i nova odredba po kojoj majke stiču pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, u okviru novih mera populacione politike koje su ozvaničene na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Na sajtu Vlade Srbije stoji da Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, za roditelje sa dvoje, troje i četvoro dece, propisuje iznose koji se usklađuju dva puta godišnje na osnovu indeksa potrošnje i isplaćuju se u mesečnim ratama. Za drugo dete roditeljski dodatak trenutno je 255.391 dinar, a isplaćuje se u 24 rate po 10.641 dinar mesečno. Za treće dete iznos od 1.532.346 dinara porodice dobijaju u 120 rata, po 12.769 dinara mesečno, dok se za četvrto dete izdvaja 2.298.519 dinara, takođe u 120 rata,

Srbija je pre dve godine u odnosu umrlih i rođenih izgubila 37.000 stanovnika, a ta brojka se ove godine približava cifri od 70.000 i te je pored finansijske podrške za demografski oporavak neophodno jačati i promovisati porodične vrednosti u društvu, objavljeno je na sajtu Vlade.

Mladima od 16 do 30 godina 100 evra u februaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na godišnjoj konferenciji za medije najavio da će mladi od 16 do nepunih 30 godine 1. februara dobiti jednokratnu pomoć države od 100 evra, a 15. januara zdravstveni radnici dobiće 10.000 dinara pomoći. Vučić je naveo da je konačna fleš procena da Srbija 2021. godinu završava sa stopom rasta od 7,5 odsto i da će za ovu i prošlu godinu imati drugi najveći rast u Evropi, posle Irske.

Novinar NewsMax Adria Željko Veljković i urednik u dnevnom listu Danas Aleksandar Milošević ocenili su u Novom danu TV N1 da na godišnjoj konferenciji za novinare predsednika Aleksandra Vučića nismo čuli ništa novo, osim obećanja da će mladi dobiti pomoć od 100 evra, za šta su ocenili da je predizborna mera.

Šta se menja od 1. januara kod odlaska u penziju

Žene koje ovih dana broje dane do odlaska u penziju od Nove godine moraće da ispune novi uslov. Od 1. januara pooštravaju se uslovi za odlazak u starosnu penziju za žene. Granica se pomera za dva meseca, pa će za žene novi uslov biti navršene 63 godine i četiri meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Izostala očekivana sniženja na pumpama

U protekla dva meseca, cena barela sirove nafte pala je za 10 dolara, ali su na pumpama u Srbiji izostala očekivana sniženja derivata, javlja RTS. Gorivo je pojeftinilo tek dinar i po. Veća sniženja teško se mogu očekivati i posle praznika, jer ove sedmice cena “crnog zlata” na svetskim berzama ponovo raste.

Prosečna cena najprodavanijeg dizela je 173 dinara, benzina 165 dinara, a gas za automobile nikada nije bio skuplji, litar košta više od 100 dinara.

Pripremio: P. Videnov (izvor: srbija.gov.rs / RTS / N1)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar