VIDEO: Andezit umesto u asfaltu, završio u Pračkoj bari

Iako je u nazivu “Bara”, meštani ne pamte da je ova mala pritoka Lukavačke reke ikada presušila. Deo korita Pračke bare u opštini Dimitrovgrad je pre izvesnog vremena ispunjen nanosom usitnjenog andezita koji se eksploatiše u obližnjem kamenolomu. Time je narušeno ovo stanište u kojem je prethodno registrovano prisustvo značajnih vrsta – dve zakonom zaštićene i tri balkanske endemske vrste insekata.

FAR traži odgovore na pitanja kada i kako je došlo do zatrpavanja Pračke bare, koje uslove i mere je kamenolom u vlasništvu preduzeća “Andama” bio dužan da ispuni i kolika je stvarna i potencijalna dobit od andezita za državu, lokalnu samoupravu i vlasnika kamenoloma.

Sagovornici FAR-a su Ivan Dimitrov iz sela Lukavica i Srboslav Vasiljević, prethodni direktor preduzeća “Andama”.

O kontroli rada kamenoloma postavljeno je i pitanje Ministarstvu rudarstva i energetike, Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine i Opštini Dimitrovgrad.

Evo šta je zabeležila ekipa FAR-a.

Produkcija: Internet Portal FAR
2022.

Medijski sadžaj je nastao u okviru projekta “Mediji u funkciji jačanja kritičkog mišljenja i objektivnog informisanjai višenacionalnih ruralnih zajednica”.
Ovaj video sačinjen je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje.
Mišljenja izneta ovde predstavljaju mišljenja autora i ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade SAD u Srbiji niti Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar