Sa osveženjem i kišom stigle i vremenske nepogode

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda, objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao jučerašnje padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

“Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara”, rekao je Nikolić za Tanjug.

Objasnio je da su se tokom jučerašnjeg dana nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa “visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe”.

“U takvim uslovima, korišćenjem sistema odbrane od grada nastoji se da se smanji šteta jer se grad nigde u svetu ne može potpuno sprečiti. Dejstvovano je zato protivgradnim raketama iz svih naših radarskih centara nad kojima je bilo gradonosnih oblaka. To su Niš, Valjevo, Fruška Gora, Sjenica, Bukulja, Užice i Kruševac”, rekao je Nikolić i potvrdio da su svi navedeni radarski centri i dalje u režimu praćenja situacije ili dejstvovanja.

On je potvrdio da će u sredu sever i zapad Srbije biti bez padavina, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove.

“Kako sada stoje stvari u petak nas ponovo očekuje slična situacija sa uslovima za obilnije padavine sa olujno-gradonosnim oblacima”, rekao je Nikolić i objasnio da su ovakvi vremenski uslovi, u ovom periodu ranog leta, uobičajeni.

Sinoptičari RHMZ-a kažu da će u sredu biti svežije. Na jugu i istoku promenljivo oblačno sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima. Posle podne razvedravanje. Najviša temperatura od 27 do 30 stepeni.

U četvrtak pretežno sunčano uz slab i umeren severni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 14 do 20, a najviša dnena od 28 do 31 stepen.

Od petka ponovo kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 19 do 26 stpeni, a u dane vikenda od 21 do 26 stepeni.

Izvor: Tanjug / RTS / RHMZ

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar