Epidemijska situacija u Srbiji se komplikuje, više od 5 hiljada novozaraženih koronavirusom

Epidemijski brojevi iz dana u dan upozoravaju. Nove varijante omikron soja koronavirusa ubrzano se šire Evropom. Sve češće se govori o verziji BA 2.75, koja je na društvenim mrežama poznata i kao “kentaur”.

Epidemiolozi kažu da se epidemijska situacija u Srbiji komplikuje, a juče je registrovano više od 5 hiljada infiriranih koronavirusom. U porastu su, pored broja novozaraženih, i drugi epidemijski brojevi – i broj pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, broj preminulih od Covida-19. Mnogi virus nose i šire, a da i ne znaju da su zaraženi.

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja “Savski venac” i koordinator za vakcinaciju, izjavio je za RTS da se u narednih nedelju dana na dnevnom nivou može očekivati i do 6.000 novoobolelih na dnevnom nivou. Savetuje da se građani vakcinišu i pridržavaju epidemioloških mera. Podseća da je u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite u Srbiji obavezno nošenje maski, kao i da je snažna preporuka da se nose u zatvorenom prostoru.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nepovoljna sa porastom broja obolelih i povećanjem pozitivnosti, stoji u poslednjem izveštaju Zavodu za javno zdravlje Pirot. Od 18. do 24. jula od 785 testiranih lica u Pirotskom okrugu 216 je pozitivnih, a najviše zaraženih je u Pirotu – 129. U Dimitrovgradu su 52 inficirana, u Beloj Palanci 20, a u Babušnici 15. Procenat pozitivnosti je 27 odsto.

P. Videnov (izvor: RTS / FAR)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar