Cena ogrevnog drveta udvostručena, kako sa malim primanjima obezbediti ogrev za zimu

Iako je još uvek kalendarski leto, prve pahulje, neouobičajene za ovaj period godine, dovoljno opominju da se približila grejna sezona. Mnogi ovih dana spremaju ogrev za nastupajuću zimu, a sve teža energetska kriza naterala je mnoga domaćinstva u Evropi da se vrate čvrstom ogrevu.

Iako u Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje, peleta za sada gotovo i da nema, a u odnosu na prošlu godinu cena ogrevnog drveta je skoro udvostručena.

Na teritoriji dimitrovgradske opštine cena jednog kubika ogrevnog drveta ovog leta je 60 eura, a oni koji su se za zimu spremili proletos, nabavljali su ga za oko 20 evra jeftinije.

Višestruko veća tražnja pogurala je i cene generalno na teritoriji cele Srbije, pa za kubik treba dati od 8 do čak 12 hiljada dinara.

Domaćinstva, koja za grejanje koriste drvo, napravila su i dodatne zalihe i kupuju par kubika više kao zlatnu rezervu.

U poređenju sa platama i mesečnim prihodima, obezbeđivanje ogrevnog drveta je veliki izdatak i postavlja se pitanje kako će ona domaćinstva sa plićim džepom obezbediti grejanje za ovu zimsku sezonu.

P. Videnov

Foto: DIP Production

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar