Potvrđeno pisanje FAR-a o nepravilnostima u opštinskoj raspodeli sredstava namenjenih medijima

Predsednik Opštine Dimitrovgrad je potpisao novo rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje medija. Njime je odbačena prijava Agencije Jmedija iz Pirota kojoj je po prethodnom rešenju bilo odobreno 620 hiljada dinara iz budžeta Opštine Dimitrovgrad. Ovaj potez usledio je nakon što je Advokatska kancelarija “Kuljak” u ime osnivača Internet portala FAR uputila zahtev Opštini Dimitrovgrad kojim je ukazano na nezakonitost i kojim je traženo otklanjanje nepravilnosti u postupku finansiranja projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2023. godini.

U rešenju koje je predsednik opštine Vladica Dimitrov potpisao 8. marta ove godine, navedeno je da je Komisija za proveru pristigle dokumentacije “naknadnom proverom pristiglih prijava, a nakon reagovanja medija u vezi sa odobravanjem sredstava Agenciji za kinematografsku i TV produkciju Jmedija Pirot, konsultovala Opštinskog pravobranioca opštine Dimitrovgrad u vezi sa navodima da li se pomenutoj agenciji mogu odobriti sredstva u skladu sa propisima koji se odnose na ovaj konkurs, imajući u vidu da je ista registrovala privremeni prekid delatnosti”.

Prema mišljenju Opštinskog pravobranioca “ne bi bilo opravdano” da se toj Agenciji odobre sredstva jer “trenutno faktički ne obavlja delatnost”.

“Naime, privredni subjekt koji je registrovao prekid delatnosti se nalazi u stanju mirovanja, što znači da nema pravo da obavlja delatnost dok ne registruje nastavak obavljanja delatnosti”, stoji, između ostalog, u obrazloženju rešenja.

Od ukupno 10 odobrenih projekata prethodnim rešenjem, jedino je ovoj agenciji Opština Dimitrovgrad za projekat “Pozorište i biblioteka u Dimitrovgradu – jubileji za buduće generacije” bila dodelila puni iznos traženih sredstava. Donošenjem novog rešenja ostalo je 9 projekata kojima će iz budžeta Opštine Dimitrovgrad biti dodeljeno više od 13 miliona dinara, a sredstva koja su bila planirana za Agenciju Jmedija ostaju neraspodeljena.

Najviše sredstava 8 miliona i 770 hiljada dinara dobiće Radio-televizija Caribrod, medij u vlasništvu kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića, bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. a 400.000 dinara Televizija Pirot, istog vlasnika.

Za časopis “Vizija” koji se izdaje u Dimitrovgradu biće izdvojeno 2 miliona i 100 hiljada dinara, “Positive Production” iz Željuše dobiće 900 hiljada dinara, a “Nikolić Soft doo” iz Niša 800 hiljada dinara. Preostali učesnici konkursa čiji projekti su prihvaćeni dobiće sredstva u iznosu od 100 do 200 hiljada dinara.

Internet Portal Far je jedini dimitrovgradski medij koji neće dobiti nikakva finansijska sredstva na ovogodišnjem medijskom konkursu u Dimitrovgradu.

FAR

Napisao/la
Latest comment
  • Nepravilnosti?Ma nisu oni takvi

Ostavi komentar