VIDEO: Podsticaji za autohtone rase – Zašto, koliko i kako

Odgajivači autohtonih rasa uputili su 5. aprila sa skupa u Pirotu šest zahteva ministarki poljoprivrede kojim traže isplatu podsticaja iz 2021. i 2022. godine, kao i raspisivanje javnog poziva za ovu godinu, ali uz uvećanje planiranih sredstava. Uz to, zatraženo je da se prilikom razmatranja zahteva za podsticaje u obzir uzme i stepen ugroženosti rase za koju se podnosi zahtev, da se podsticaji ne daju za muška grla koja se ne koriste u priplodu, kao i da se izradi Nacionalni program za očuvanje autohotnih rasa.

Cilj ovih zahteva, po rečima odgajivača, je da se obezbedi siguran pravni okvir za opstanak ugroženih domaćih rasa, kao i kontinuitet u primeni mera kako bi stočari imali predvidivost u proizvodnji.

Učesnici sa skupa u Pirotu, u emisiji FAR-a “I selo se pita” odgovaraju na pitanja šta muči odgajivače, zašto podsticaji za 2021. i 2022. godinu nisu isplaćeni, šta se traži od ministarke i šta od tih zahteva može da bude ispunjeno, kakav je stav lokalnih samouprava, kakva treba da bude pomoć odgajivačima i kakav je značaj genetičkih resursa.

Produkcija: Internet Portal FAR
2023.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar