U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba karikatura Gorana Ćeličanina

U dimitrovgradskoj galeriji “Metodi Meta Petrov” sinoć je otvorena izložba karikatura Gorana Ćeličanina iz Varvarina. Postavka ovog umetnika sadrži četrdesetak radova nastalih u poslednjih deset godina.

Autor izložbe je u izjavi za FAR rekao da je karikaturom počeo da se bavi još od ranog detinjstva i da ona za njega predstavlja sve i da bez nje ne može. Ćeličanin je dobitnik mnogobrojnih nagrada za karikaturu, a kako kaže najdraža mu je nagrada Pjer koju je dobijao četiri puta.

“Kao karikaturista se rađaš. To je poseban način razmišljanja, sagledavanja problema i uopšte čitavog sveta. Biti karikaturista znači pre svega gledati svet očima karikaturiste. Među radovima koje sam izložio u Dimitrovgradu ima i dosta nagrađivanih. Ove godine slavim jubilej 45 godina umetničkog rada i ova izložba pre nego što je ovde izložena bila je u Međunarodnom pres centru u Beogradu. Planiram da sve ove radove predstavim i u Smederevskoj Palanci i u Vranju, a cilj mi je da obeležim taj neki moj jubilej na koji sam veoma ponosan”, istakao je Ćeličanin.

“Autor koji se svojim karakterističnim crtežom upisao među najveće majstore srpske karikature uspeo je da se izdvoji po prepoznatljivosti svojim osobenim stilom, što je veliki uspeh svakog umetnika. Ti tamni stripoliki Čelikovi junaci sa svojim dugim senkama i obaveznim nemim porukama, koje su vrlo često omažne i satirične, postali su zaštitni znak svake ozbiljne satirične strane i značajnije srpske novine”, napisao je, između ostalog, u katalogu izložbe satiričar Slobodan Simić.

Goran Ćeličanin je rođen 1960. godine u Kruševcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Varvarinu, a studeije mašinstva na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Član je ULUPUDUS-a, Udruženja novinara Srbije, Udruženja stripskih umetnika Srbije. Ima status samostalnog umetnika od 1998. godine, te istaknutog umetnika Srbije od 2007. godine. Bavi se ilustracijom, karikaturom i stripom, a za svoje radove nagrađivan je u zemlji i inostranstvu sa preko 190 nagrada i priznanja. Radovi mu se nalaze u kolekcijama humora i satire i privatnim kolekcijama širom sveta. Učesnik je mnogih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, kao i većeg broja humanitarnih umetničkih aktivnosti. Sarađuje sa mnogim domaćim i inostranim listovima. Objavio je knjige karikatura: Basne bez reči, Mapa karikatura i Mapa ratnih crteža. Živi i radi u Varvarinu, sa ateljeom u Kruševcu.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu karikatura u naredne dve nedelje.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar