Istraživanje Crte: Građani o protestima “Srbija protiv nasilja”

Za proteste “Srbija protiv nasilja” znaju gotovo svi građani Srbije. Svaki drugi građanin podržava proteste, a svaki treći kaže da već jeste ili da želi da učestvuje u protestu. Među građanima koji podržavaju proteste najviše je onih kojima nisu bliske ni vladajuće, ni opozicione partije, ali podršku protestima daje i svaki peti građanin kome su bliže stranke na vlasti. Na delu je snažna politička mobilizacija koja u nešto većoj meri ide na ruku opoziciji.

To su glavni nalazi poslednjeg Crtinog istraživanja javnog mnjenja, koje je sprovedeno telefonski od 10. do 15. juna, na slučajnom i reprezentativnom uzorku za Srbiju (bez Kosova i Metohije) od 1.065 ispitanika.

Protesti “Srbija protiv nasilja” su opštepoznati

Za proteste znaju gotovo svi građani Srbije; samo sedam odsto ispitanika nije čulo za proteste protiv nasilja koji se održavaju u Beogradu i drugim gradovima širom zemlje. Proteste podržava polovina građana Srbije (50%), a trećina njih kaže da je na protestima već bila ili da bi volela da se priključi protesnim okupljanjima (35%).

Podrška protestima probija političke barijere

Proteste podržavaju građani iz svih segmenata društva i delova zemlje, te se ne može reći da je to tema koja dotiče samo određene gradove ili regione. Podrška protestima ne pada ispod 50 odsto ni u jednom od regiona u Srbiji, ali jeste nešto niža u ruralnim krajevima, među najstarijima i među građanima sa nižim obrazovanjem.

U prilog nadstranačkom karakteru protesta govori podatak da dve trećine građana kojima nisu bliske ni partije vlasti, ni partije opozicije, podržavaju proteste, ali i 20 odsto građana koji ističu da su im bliže partije vlasti.

Podrška zahtevima protesta

Petina građana Srbije podržava sve zahteve protesta, a više od dve trećine podržavaju barem deo zahteva. Svega devet odsto građana ne podržava nijedan zahtev. Zahteve u velikoj meri podržavaju i građani kojima nisu bliski ni vlast ni opozicija, ali i oni koji navode su im bliže vladajuće stranke.

Politička mobilizacija – smanjuje se procenat neopredeljenih

Kao posledica protesta, opada procenat politički neopredeljenih građana. Udeo onih koji ističu da su bliži opoziciji znatno je viši u odnosu na prethodni period, što se ne može reći za građane koji ističu da su im bliže partije na vlasti. Navedeno ukazuje da je na delu snažna politička mobilizacija koja u nešto većoj meri ide na ruku opoziciji

Prezentaciju glavnih nalaza istraživanja Crte možete pogledati ovde, a detaljan izveštaj biće objavljen narednih dana.

Izvor: Crta

Foto: Nebojša Videnov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar