PU Pirot: Ne palite travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru

Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, saopštava Policijska uprava Pirot.

U saopštenju se navodi, da se širenjem požara može pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Iz Policijske uprave podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

Prema statističkim podacima od početka godine, na području za koje je nadležno Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu, evidentirano je ukupno 186 požara, od kojih 108 na otvorenom. U istom periodu prethodne godine evidentirana su ukupno 382 požara, od kojih 280 na otvorenom.

“Ukoliko dođe do požara, potrebno što pre obavestiti vatrogasno spasilačku jedinicu na broj 193”, kažu u policiji.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom se zabranjuje loženje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, za fizička lica predviđene su kazne od 10.000 do 50.000 dinara. Kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

U narednom periodu Odeljenje za vanredne situacije zajedno sa policijom kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju.

A. Todorov (Izvor: PU Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar