Dan pešačenja 23. septembra – na Vlasini centralna manifestacija

Planinarski savez Srbije (PSS) poziva sva planinarska društva, prosvetare, porodice, studente, đake i građane da se uključe u obeležavanje Rosa Dana pešačenja.

Najveća pešačka manifestacija u Srbiji, uz podršku Ministarstva sporta i Ministarstva za obrazovanje, biće održana 23. septembra u svim regionima. Centralna manifestacija počeće u 9:30 sati ispred Vizitorskog centra na Vlasini.

Tom prilikom će biti organizovane šetnje kraćim i dužim stazama, koje su izgrađene i revitalizovane u okviru velikog projekta „Vlasina-čista ljubav“. Projekat su realizovali Koka kola sistem, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD), opština Surdulica i PSS. Obnovljeno je oko 40 kilometara staza, koje vode ka vrhovima planina Gramada i Čemernik, a biće promovisana i potpuno nova edukativna staza dužine 7 kilometara, kažu organizatori.

Rosa Dan pešačenja je dan u godini u kojem Planinrski savez Srbije pod sloganom “Korak bliže zdravlju” želi da inspiriše i pokrene Srbiju da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju, kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.

Iz PSS-a napominju da je jedan od ciljeva manifestacije da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture o kojoj će brinuti planinarske organizacije uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala.

PSS Dan pešačenja u Srbiji tradicionalno se organizuje od 2017. godine. Od tada, svake godine na oko 90 lokacija širom Srbije pešači više od 10.000 registrovanih učesnika, a predpostavlja se da je broj onih koji nisu registrovani znatno veći.

Organizatori kažu da je akcija besplatna i prilagođena svima. Svi koji žele da se priključe tom svojevrsnom prazniku zdravog života detaljne informacije mogu dobiti kod svojih lokalnih planinarskih društava i na sajtu Planinarskog saveza Srbije. Do sada se manifestaciji priključilo oko 50 mesta iz Srbije sa više od 60 organizacija, a broj prijavljenih raste iz sata u sat.

Detaljnije informacije o ovoj manifestaciji mogu se naći na zvaničnom sajtu Planinrskog saveza Srbije.

Pogledajte spot o Danu pešačenja.

Izvor i foto: Planinarski savez Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar