Gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” pravi najbolji ajvar u Dimitrovgradu

Najveći gastronomski karavan na Balkanu “Izađi mi na teglu” posetio je 22. septembra opštinu Dimitrovgrad. Tradicionalno takmičenje u pripremanju ajvara održano je u Balkanskoj ulici u centru grada, a učestvovalo je 10 ekipa.

Pobednik kvalifikacionog takmičenja je ekipa Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije”, a kapiten Sneža Tošev Milanov proglašena je za kraljicu ajvara u Dimitrovgradu. Drugo mesto pripalo je ekipi “Najblaga tegla”, a treće su osvojile “Domaćice iz Balkanske ulice”.

Pobednička ekipa je dobila Smederevac – čuveni šporet na drva na kojem se najbolje priprema ajvar na tradicionalan način, drugoplasiranom timu je pripao mini Smederevac, a trećeplasiranoj ekipi paket Dijamant proizvoda.

Posetioci su mogli da uživaju u celodnevnom zabavnom programu, kao i u nagradnim igrama za koje su nagrade obezbedili dugogodišnji prijatelji karavana. U kulturno-umetničkom delu programa nastupile su polaznice Muzičko obrazovnog centra Klemenović iz Pirota.

Prve dve ekipe ovog kvalifikacionog takmičenja ostvarile su plasman na finalno takmičenje u Beogradu 7. oktobra kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara desete sezone ovog čuvenog karavana.

Tokom trajanja ove manifestacije, koju je podržala Turistička organizacija “Caribrod”, u centru grada uporedo je održana i tradicionalna manifestacija “Ulica starih zanata” na kojoj su predstavljene tradicionalne vrednosti i seosko nasleđe caribrodskog kraja.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar