IN MEMORIAM: Preminuo je Dimitar Ilijev, sinonim za caribrodsku likovnu umetnost

Dimitrovgrad ostaje bez Dimitra Ilijeva – Mitka Skice, čoveka koji je najduže bio, davao i kreirao caribrodsku likovnu javnost, kulturu, ukus i obrazovanje. Rođen je u Dimitrovgradu 1950. godine. Najpre je završio Srednju umetničku školu u Nišu, da bi svoj likovni talenat nastavio da usavršava na Nacionalnoj umetničkoj akademiji u Sofiji. Tu je diplomirao na odseku za vajarstvo u klasi profesora Dimitra Daskalova i stekao zvanje akademskog vajara, a posle toga je i magistrirao.

Odmah po diplomiranju vraća se u svoj rodni grad gde radi na svim poljima likovnosti i organizacija likovnih manifestacija. U početku je bio pedagog u caribrodskoj gimnaziji, pa su neki od njegovih učenika zahvaljujući njemu završili u sferi umetnosti i likovnog obrazovanja. Pored pedagoškog rada, istakao se i u realizaciji mnogih scenskih rešenja za pozorišne predstave i kulturne događaje u rodnom gradu.

Ilijev postaje upravnik galerije “Metodi Meta Petrov”. Tvorac je Međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir” i najagilniji organizator brojnih izložbi koje su se u galeriji odvijale. Iz te institucije odlazi u penziju.

Dimitar Ilijev ili kako su ga Caribrođani iz milošte zvali Mitko Skica, a najuži krug prijatelja Pikaso, izlagao je u mnogim priznatim galerijama u Srbiji, Bugarskoj, onome što zovemo prostor bivše Jugoslavije i “istinskom” inostranstvu.

Za svoj rad dobio je brojnе nagrade i priznanja. Najviša od njih je počasna nagrada “Car Simeon Veliki” Ministarstva kulture Republike Bugarske za najveće doprinose u oblasti kulture. Međutim, među svojim kolegama likovnim umetnicima Dimitar Ilijev će ostati upamćen kao izuzetno jak likovni stvaralac, vrhunski vajar, precizan crtač, čovek bogat idejama i kolega koji je uvek hteo da pomogne.

Ilijev je jedan od najistaknutijih umetnika bugarske nacionalne manjine i vrsni vajar i slikar poznat u Srbiji, Bugarskoj i regionu.

Caribrođani će ga pamtiti kao čoveka široke duše i sjajnog karaktera. Voleli bi smo da tako bude upamćen i od generacija koje dolaze i one koje tek treba da kroče na put likovnosti i umetničkog stvaranja.

Ilijev će biti sahranjen na gradskom groblju u Dimitrovgradu u četvrtak, 5. oktobra u 12:00 časova.

Slava i hvala ti, Dimitre Ilijev!

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar