NDNV: Poslednja šansa da se izbegnu pogubne posledice po medijske slobode u Srbiji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorava javnost da će predloženi medijski zakoni, ukoliko budu usvojeni u obliku kojim Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, trenutno raspolaže, imati pogubne posledice ne samo po novinarstvo i medijsku zajednicu već društvo u celini, jer urušavanje medijskih sloboda i prava na informisanje direktno ugrožava slobode i prava svih građana.

Iz NDNV-a obaveštavaju građane da je grubim i stalnim prekrajanjima Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, mimo znanja radnih grupa koje su radile na tim zakonima, resorno Ministarstvo otvoreno nagovestilo kakve su namere vlasti u pogledu medijskih sloboda i sloboda uopšte.

U Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima koji je trenutno u javnoj raspravi, ponovo se omogućava povratak države u vlasništvo medija, što je protivno Medijskoj strategiji i Akcionim planom za primenu Medijske strategije.

“Takođe, uloga Saveta za štampu koji se u trenutnoj verziji Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima nalazi u obliku za koji smatramo da je odgovarajući, ne može biti razlog da novinarska i medijska udruženja ćute na sve ostale manjakvosti”, navode iz NDNV-a.

Upozoravaju javnost da izmene Zakona o elektronskim medijima nemaju previše smisla ukoliko postojeći Savet REM-a nastavi da radi i po novom zakonu. Pored toga, najnovijim izmenama, mimo znanja radne grupe, nalaže se obaveza operatorima da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom i da za to plaćaju naknadu koju odredi Regulatorno telo za elektronske medije (REM), što će omogućiti dodatni pritisak na operatore ili pak dovesti do njihovog gašenja, u zavisnosti od toga da li su po meri režima ili nisu.

“Obaveštavamo građane da ovim naprasnim intervencijma u Nacrtu zakona nisu izigrani samo medijski stručnjaci koji su učestvovali u njegovoj pripremi, već celokupna javnost, koja će, bez sumnje, trpeti posledice takvih nakaradnih rešenja, ukoliko budu usvojena. Građani moraju biti svesni da je u jeku poplave lažnih vesti i propagande kojoj su izloženi preko različitih medijskih platformi i društvenih mreža od ključnog značaja za društvo da se javno informisanje reguliše u skladu sa najvišim demokratskim standardima, jer je to jedini put da se sačuvaju prava na slobodu mišljenja i slobodu govora, bez kojih nije moguće sačuvati ni jedno drugo pravo. I zato ovo nije samo pitanje novinarstva i medija, već celog društva. Bez slobode govora, nijedno pravo neće biti zagarantovano”, stoji u saopštenju NDNV-a u kome se još dodaje:

“Pozivamo zato sve organizacije civilnog društva i sve građane da podrže novinarsku i medijsku zajednicu u naporima da zaštite prava svih nas, za koja smo mislili da su nam zagarantovana, a koja su danas ozbiljno ugrožena. Takođe, pozivamo resorno ministarstvo i Vladu Srbije da se vrate duhu Medijske strategije i usklade postojeća rešenja sa merama i aktivnostima koje su predviđene ovim dokumentom”.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine podseća i upozorava javnost da i bliža i nešto dalja istorija opominju čemu prethode gušenja medija i novinarskih sloboda i kako završavaju društva koja se odriču tih sloboda, jer u medijskom mraku i građani i njihovi problemi postaju nevidljivi.

Izvor i foto: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar