Vlada Srbije usvojila predloge zakona o medijima

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima, kojima se zakonski regulišu ove oblasti i bliže uređuje način ostvarivanja slobode javnog informisanja.

Kako stoji na zvaničnom sajtu Vlade, predlogom zakona o javnom informisanju i medijima definišu se garancije slobode javnog informisanja i zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika.

Posebna pažnja, kako se navodi, posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja.

Takođe, dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad bez pritiska.

Predlogom zakona o elektronskim medijima, u skladu sa međunarodnim aktima i standardima, definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava. Njihovom definisanju prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava, uz prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera, navodi se u saopštenju.

Takođe, i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio je predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić pismo u kojem je pohvalio završetak rada na predlozima medijskih zakona i rekao da prepoznaje mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona, saopšteno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar