Usvojen budžet opštine Dimitrovgrad za 2024. godinu

Na XXXI sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad usvojen je budžet za 2024. godinu koji će iznositi 901.616.000 dinara.

Načelnica odeljenja za budžet i finansije opštinske uprave opštine Dimitrovgrad Dušica Dimov je istakla da su indirektni korisnici budžeta dostavili svoje predloge finansijskih planova na vreme i uglavnom sve što su tražili uvršteno je u budžet za narednu godinu.

“U rashodnom delu su obezbeđena sredstva za stipendiranje, za finansiranje programa koji subvencioniše Nacionalna služba za zapošljavanje, za dolazak lekara specijalista, za stambenu podršku i za socio-humanitarne organizacije. U razvojnom delu planirana su sredstva za ekspoprijaciju, za izradu planskih dokumenata, za zaštitu životne sredine, za energetsku efikasnost, za subvencije privredi i poljoprivredi, a takođe planirani su rashodi i za infrastrukturu. Za rekonstrukciju trotoara u ulici “Balkanska” biće izdvojeno 17 miliona, za asfaltiranje sokaka u mesnim zajednicama 24 miliona, a za završetak ulice “Maršala Tita” u Željuši 50 miliona dinara. Za LED rasvetu obezbeđeno je 27 miliona, a takođe biće izdvojena sredstva za sprovođenje programa u oblasti sporta i informisanja”, kazala je Dimov.

Odbornici su usvojili i Plan razvoja opštine Dimitrovgrad za period od 2023. do 2029. godine. Plan predstavlja strateški dokument razvojnog planiranja najvišeg reda i koji će u narednom periodu biti glavna smernica za razvoj opštine. Izrađen je, kako je istaknuto, na načelima dobrog upravljanja uz puno poštovanje partnerskog odnosa sa građanima, privatnim i nevladinim sektorom sa posebnim akcentom na izradu realnog, ostvarivog i održivog plana, određivanje prioriteta za svaku oblast i potpunu transparentnost tokom celog procesa.

Planom razvoja definisani su strateški prioriteti usmereni na razvoj i opremanje radnih zona, rad na unapređenju postojeće poljoprivredne proizvodnje, kao i lokalne turističke ponude. Namera opštine Dimitrovgrad je da na najbolji način, planski radi na unapređenju kvaliteta usluga opštinske uprave prema građanima i privredi, povećanju kapitalnih investicija, unapređenju socijalnih usluga i zdravstvene zaštite i poboljšanju kvaliteta obrazovanja. Plan predviđa pripremu projekata u cilju rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove infrastrukture iz oblasti energetske efikasnosti, saobraćajne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, rečeno je na sednici.

Na zasedanju lokalnog parlamenta usvojen je rebalans budžeta, čime će ukupni budžet biti uvećan za oko 20 miliona i iznosiće 901.946.315 dinara. Usvojen je i Kadrovski plan organa i službi opštine Dimitrovgrad za 2024. godinu, kao i odluka o dodeli plaketa povodom 1. novembra – Dana narodnih buditelja. Ovom odlukom plaketa će biti dodeljena roditeljima učenika petog razreda Osnovne škole “Hristo Botev” koji se obrazuju na bugarskom jeziku.

Na sednici je, između ostalog, usvojena Odluka o izmeni i dopuni odluke o vodovodu i kanalizaciji na teritoriji opštine, a usvojen je i Izveštaj o radu Predškolske ustanove „8. septembar“ za proteklu i Godišnji plan rada ove ustanove za tekuću radnu godinu.

Snimak sednice možete pogledati na zvaničnom sajtu opštine Dimitrovgrad.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar