Porodici Bogdanović neophodna pomoć za obnovu izgorele kuće u Senokosu

U Senokosu je juče izgorela porodična kuća u vlasništvu Aleksandra i Nataše Bogdanović.

Reč je o bračnom paru koji je pre 5 godina prodao kuću u Pirotu kako bi kupio goveda rase buša i počeo da se bavi stočarstvom na imanju Aleksandrovih predaka. Njihovo gazdinstvo je jedino koje uzgaja goveda u ovom staroplaninskom selu u kome sada živi svega 15 stanovnika, a u kome je nekada uzgajano na hiljade ovaca i na stotine goveda. Nataša i Aleksandar imaju dvoje dece koja su školskog uzrasta.

Nataša Bogdanović je kazala za FAR da ona i deca borave u Senokosu svakog vikenda, tokom raspusta i kada god im se ukaže prilika.

„Moj suprug Aleksandar je stalno u Senokosu, a ranije je radio u Šumskom gazdintvu u Pirotu koje je napustio nakon 15 godina rada kako bi oživeo dedovinu. Kuća, iako stara, bila je u dobrom stanju. Sumnjamo na električne instalacije kao uzrok požara. Sve je izgorelo – nameštaj, bela tehnika, oprema…”, rekla je Nataša.

Požar je nastao oko podneva tokom jučerašnjeg dana, a u njegovom gašenju su učesvovali vatrogasci sa vozilima iz Vatrogasno-spasilačkog odeljenja iz Dimitrovgrada i čete u Pirotu.

Kako FAR saznaje, vatrogasnoj službi je bilo potrebno da za sat i po nakon dojave požara stignu do ovog udaljenog sela u rejonu Visoka na Staroj planini, u zimskim uslovima i pod snegom. Borba sa vatrom je trajala više od sedam sati, sve do ponoći. Porodični stambeni dom je izgoreo, a zahvaljujući intervenciji vatrogasaca od požara su spašeni pomoćni objekti.

Bogdanovići su jutros predali dopis Opštini Dimitrovgrad kojim su uputili molbu za pomoć u finansijskom smislu, materijalu ili radu. U pismu su naveli da nemaju dovoljno finansija za obnovu, ali da imaju veliku volju i da su spremni na odricanje kako bi obnovili kuću.

Nataša Bogdanović je tokom razgovora sa novinarom FAR-a izjavila da se nada pozitivnom odgovoru Opštine Dimitrovgrad i pomoći radi obnove objekta i nastavka bavljenja stočarstvom.

Porodici Bogdanović su komšije u Senokosu ponudile privremeni smeštaj.

S. Ivanov

Foto: porodica Bogdanović

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar