Prva samostalna izložba i poetski realizam umetnika Novice Aleksova u dimitrovgradskoj galeriji

U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu sinoć je otvorena prva samostalna izložba slikara Novice Aleksova. Postavka sadrži 32 dela rađena tehnikama ulje i akril na platnu.

Na otvaranju izložbe govorili su predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Dimitrovgrada i slikar Dejan Dimitrov Puškin, kao i sam autor, a novinar Boris Lazarov pročitao je ljubiteljima likovne umetnosti impresiju književnice Elizabete Georgiev o stvaralaštvu Novice Aleksova.

„Novica Aleksov svoj neosporni talenat potvrđuje iscrtavanjem skoro savršenih linija oko svojih misli. Njegove slike, oteti trenuci iz svakodnevice, su suptilne priče običnog čoveka koji se raduje okolini, životu, ljudima, prostoru samovanja i potrage. Bez napadnih i snažnih boja, Aleksov predstavlja svet viđen očima, prvenstveno dobrog čoveka, a zatim i talentovane umetničke duše koja je u stalnoj potrazi za novim motivima i trenucima koje će predstaviti na platnu“, napisala je, između ostalog, Georgiev.

Izložba je privukla veliku pažnju poklonika slikarstva, a umetnik Novica Aleksov bio je pun utisaka.

“Vrlo sam srećan što mi se ukazala prilika da posle dugo godina imam samostalnu izložbu i ovo je poseban trenutak za mene. Moj stvaralački put je krenuo još iz gimnazijskih dana kada sam 1979. godine naslikao prvo ulje na platnu. Uradio sam i puno portreta olovkom i kada je 1996. godine formirano udruženje dobio sam puno podstreka za rad. Crpim inspiraciju iz naše okoline i trudim se da slike budu pristupačne običnom čoveku. To su motivi sa naših prostora, mada ima i nekih izmišljenih. Jednom prilikom na izložbi u Nišu poznati akademski slikar Radomir Antić kazao mi je da zadržim svoj stil koji je on nazvao poetskim realizmom, zato što u svakoj slici imam priču”, naglasio je ovaj slikar.

Novica Aleksov je rođen 1958. godine u Dimitrovgradu, profesor je fizičkog vaspitanja u penziji, a slikarstvom se bavi od gimnazijskih dana. Član je Udruženja likovnih stvaralaca Dimitrovgrada od osnivanja. Do sada je izlagao na preko 20 kolektivnih izložbi u Srbiji i Bugarskoj. Učesnik je na dve Republičke smotre likovnih stvaralaca u Beogradu i Vršcu. Bio je i predsednik udruženja likovnih stvaralaca.

Postavka Novice Aleksova biće izložena do 25. decembra, a dan kasnij u galeriji će biti otvorena izložba Udruženja likovnih umetnika „Pirgos Art“ iz Pirota.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar