Javna rasprava o Planu izgradnje kablovske infrastrukture i priključenju solarne elektrane “Brebex” na sistem

Da će firma “Brebex” graditi solarnu elektranu na teritoriji opštine Dimitrovgrad poznato je od maja 2023. godine, a taj projekat je trenutno u fazi izrade Plana detaljne regulacije koji se tiče izgradnje kablovske infrastrukture i objekta za transformaciji i priključenje elektrane na 400 kV prenosni sistem. Iz Opštinskog veća pozivaju građane da učestvuju u javnoj raspravi i daju svoje primedbe i predloge.

Javna rasprava traje do 8. maja, a svi zainteresovani svoje primedbe i predloge mogu dostaviti na mejl adresu [email protected] ili poštom na adresu Balkanska 2, 18320 Dimitrovgrad.

Primebde i predloge građani mogu i lično dostaviti na pisarnici Opštine Dimitrovgrad, sa napomenom – „Za javnu raspravu o Nacrtu Odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju interne kablovske infrastrukture i objekata za transformaciju i priključenje SP Brebex na 400 kѴ prenosni sistem“.

“Po okončanju javne rasprave, biće održan javni sastanak, koji je planiran za 9. maj od 12:00 časova u skupštinskoj sali. Opština Dimitrovgrad će analizirati prispele predloge i primedbe, i sačiniti izveštaj, koji će biti objavljen na internet stranici Opštine Dimitrovgrad, u roku od 15 dana od okončanja javne rasprave – piše u pozivu Veća”.

Okvirna preliminarna granica Plana iznosi 78 hektara i zahvaćene su parcele u selima Mazgoš i Brebevnica.

Podsetimo, firma “Brebex” zakupila je na 30 godina 240 hektara državnog zemljišta na teritoriji opštine Dimitrovgrad, od čega 165 hektara u katastarskoj opštini Brebevnica i 75 hektara u katastarskoj opštini Bačevo.

Vlasnici firme osnovane 2021. godine su Ivan Pantelić i mnogo poznatiji Nikola Petrović, nekadašnji direktor “Eletromreže Srbije” i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučiča.

Kako su ranije objasnili iz lokalne samouprave, ugovor o zakupu zemljišta od 2022. do 2052. godine potpisan je između Ministarstva poljoprivrede i investitora, jer je zemljište u državnom vlasništvu, a Opštini Dimitrovgrad ide 40% prihoda od zakupa.

Prema podacima sa sajta Ministarstva poljoprivrede, firma “Brebex” je za agroekonomsku 2022/23. godinu ponudila 112.000 dinara po hektaru za zakup tog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Dimitrovgrad, što je i prihvaćeno.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar