a
 

Kako popraviti manjinsko zakonodavstvo

“Forum za etničke odnose” održao je u Pirotu okrugli sto pod nazivom “Unapređenje zakonodavstva o slobodama i pravima nacionalnih manjina i njihovih pripadnika u Republici Srbiji”.

„Forum već dugo radi na popravljanju manjiskog zakonodavstva i sad već razgovaramo o konkretnim tačkama, koje u pojedinim zakonima treba menjati. Ovde je pre svega reč o Zakonu o slobodama i pravima nacoinalnih manjina i o upoterbi službenog jezika“ – rekao je direktor Foruma za etničke odnose Dragan Janjić i jedan od orgaizatora ovog sastanka.

„Mi danas organizujemo ekspertski sto na kome su predstavnici bugarske, vlaške i romske zajednice i nekoliko eksperata iz Vlade Srbije, kao i predstavnici ambasada Bugarske i Rumunije, koje su članice EU, jer se izmena zakonodavsta radi po akcionom planu Poglavlja 23. o pristupanji EU“, dodao je Janjić.

„Naše ideja je da se iz mnoštva zakona sve objedini u jedan Zakon, kako bi se nejednaka rešenja koja postoje eliminisala i kako bi i obični građani, a naročito pripadnici nacionalnih manjina mogli da pročitaju i razumeju ta zakonska rešenja, jer je trenutna situacija jako kompikovana Dakle, želimo da zakoni Srbije, kao i u drugim zakonodastvima, budu kratki i dostupni građanima i nadamo se da će taj posao sa Vladom, ovom ili nekom drugom završi do 2020 godine“, istakao je na kraju Dragan Janjić.

Na ovom okruglom stolu ućestvovali su predstavnici vlaškog i bugarskog Nacinalnog saveta i predstavnici državnih i pravosudnih organa Republike Srbije, lokanih samopuprva i civilnog društva, kao i lokalani obdusman.

Za sledeću godinu planiran je još jedan ovakav razgovor u Pirotu. Ovaj je organizaovan u okviru projekta “Zagovaranje izgradnje zakonodavnog okvira integrativne politike”, koji podržava “Fondacija za otvoreno društvo, Srbija”,

Slobodan Aleksić, Beograd (Izvor: Pi Kanal)
Foto: Media Centar

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar