a

U Ambasadi Republike Srbije u Sofiji prezentovan projekat “Zlatna arhitektura Pirota” i EGTC EuroBalkan

U ambasadi Republike Srbije u Sofiji 10. maja održan je sastanak na kome su prezentovani projekat i izložba “Zlatna arhitektura Pirota” i EGTC EuroBalkan -Evropsko grupisanje teritorijalne saradnje.

Ambasador Republike Srbije Vladimir Ćurgus i ministar savetnik Gordana Božić bili su domaćini Vladici Tošiću, zameniku predsednika Skupštine grada Pirota i kopredsedniku Euroregiona Nišava, i Mirku Stanimiroviću, autoru projekta i izložbe “Zlatna arhitektura Pirota”.

Ova postavka donosi prikaz 20 objekata iz Pirota, različite namene, statusa zaštite i stanja u kome se nalaze. Autor Mirko Stanimirović, docent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, do sada je imao 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu iz oblasti slikarstva, dizajna, primenjene umetnost i arhitekture. Otvaranje izložbe zakazano za 31. maj u galeriji „Čedomir Кrstić“ u Pirotu. a glavni organizator je Fondacija “Arhitekta Aleksandar Radović”. Izložba će biti realizovana u okviru zvaničnog programa Forum kreativna Evropa 2019, a partneri na projektu su Grad Pirot, Galerija “Čedomir Кrstić”, Univerzitet u Nišu, Građevinsko-arhitektonski fakultet, Euroregion Nišava, Nova art-scena i Кlaster urbanog planiranja.

Na sastanku u prestonici Bugarske prezentovana je i incijativa Grada Pirota i Euroregiona Nišava za osnivanje EGTC – EuroBalkan BG/RU/SRB, koji će biti formiran integracijom tri euroregiona na granicama Bugarske, Rumunije i Srbije: Euroregion Nišava, Euroregion Stara planina i Euroregion Dunav 21. Cilj osnivanja je uključivanje regiona u procese širih evropskih integracija i razvoj institucionalne prekogranične i regionalne saradnje po evropskom modelu, uzorima i standardima između lokalnih samouprava, civilnog sektora, privrede, akademske zajednice i svih zainteresovanih iz pograničnih područja Bugarske, Srbije i Rumunije iz oblasti privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture, nauke, sporta i drugih segmenata života.

Tokom sastanka Ambasador Vladimir Ćurgus posebno je istakao značaj regionalne i prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i izrazio spremnost da pomogne organizaciju izložbe i u Sofiji.

P. Videnov (izvor: Euroregion Nišava / UG Ponišavlje)

Foto: Euregion Nišava

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar