a

Udruženje “Emblema” i portal FAR na Festivalu demokratije od 13. do 15. septembra

Povodom Međunarodnog dana demokratije, Udruženje građana CRTA sa mrežom partnera prvi put ove godine organizuje Festival demokratije, od 13. do 15. septembra, u Beogradu i više gradova Srbije.

Među učesnicima festivala su Udruženje građana “Emblema” iz Dimitrovgrada i Internet Portal FAR.

U CRTI kažu da se ovaj događaj organizuje pod sloganom “Nema povlačenja” u cilju popravljanja demokratskog raspoloženja, a po ugledu na slične festivale u svetu koji slave demokratske vrednosti, kao odgovor na sve veći broj izazova i pretnji s kojima se demokratija suočava. Planirano je da se kroz debatne i umetničke sadržaje traže odgovori na neka od ključnih društvenih i političkih pitanja današnjice i sagledaju aktuelni problemi u novom svetlu i s malo više optimizma.

“Uvereni smo da demokratija nestaje onda kada građani izgube veru u nju i svesni smo da svedočimo takvoj pojavi u Srbiji” – objavljeno je na sajtu CRTE.

Aktivnosti u Dimitrovgradu, u okviru Festivala demokratije, a pod nazivom “Glas mladih”, biće održane 13. septembra u 11:00 sati u Balkanskoj ulici. Učesnici će biti novinari portala FAR i zainteresovani građani.

Javna debata će omogućiti da mladi, potpomognuti moderatorom i odgovarajućim participativnim metodama, iznesu svoje viđenje sredine. Oni će biti podstaknuti da iznesu probleme i pojave koje ih motivišu da napuste rodni kraj, ali i segmente života u Dimitrovgradu koji su im prihvatljivi i koji ih podstiču da nastave život u ovom gradu. Otvoreni program “Vox pouli” omogućiće da se o položaju mladih izjasni lokalno stanovništvo na ulici, gde će zainteresovani građani moći pred kamerom da iznesu svoje viđenje položaja i perspektive mladih.

Agenda festivala može se pogledati OVDE, a više informacija o festivalu na linku: https://demfest.crta.rs/

P. Videnov (izvor: CRTA)

Foto: CRTA

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar