a

U selu Topli Do, u parku prirode na Staroj planini, gde meštani već skoro mesec dana na mostu preko Toplodolske reke telima brane investitoru da počne da gradi mini-hidroelektranu na njihovoj reci, održan je drugi protest protiv takve gradnje. Iako je posle razgovora sa predsednikom Vučićem najavljeno da će u skupštinsku proceduru ući Predlog zakona o zabrani izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, okupljeni na protestu i meštani su poručili da će reku braniti sve dok ne isteknu dozvole i dok Zakon ne stupi na snagu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 651-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 652-1024x683.jpg

„Ili će se zaustaviti gradnja mini-hidroelektrana ili ćete imati barikade po celoj Srbiji“, poručio je sa skupa u Toplom Dolu jedan od vođa pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta. On je takođe rekao da ništa ne veruje dok obećanje ne bude sprovedeno.
„Dok ne budemo videli da je građevinska dozvola našem dragom investitoru poništena, mi se nećemo povući“, poručio je meštanin Miljan Stojanović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 653-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 654-1024x683.jpg

Neki rezultat je postignut, ali to ne rešava problem, rekao je Dušan Mitić iz Saveza mesnih zajednica Stare planine.

„Vo se veže za rogove, čovek za reč, a nečoveka treba vezati za gušu“, takođe poručio je on.

Govorili su i drugi meštani i aktivisti, a protest je protekao u atmosferi narodnog veselja, uz harmoniku, kolo i oko 400 okupljenih i transparente: „Ovi čelnici neka znaju, penzioneri reku ne daju“, „Život je nastao u vodi“, „Vodu ćemo braniti životom“ i „Za reke do izginuća”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 655-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 656-1024x683.jpg

Kamera portala „Far“ 29. septembra zabeležila je atmosferu sa protesta i stavove nekih od njegovih učesnika.

S. Aleksić

Foto: Stefan Pavić


Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
septembar 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar