a

Tomićev psaltir pred bugarskom publikom

Tomićev psaltir, jedan od najvrednijih očuvanih srednjovekovnih rukopisa, prvi put gostuje u Sofiji. To je relikvija iz „drugog zlatnog doba“ Bugarske i prvi put napušta arhiv Državnog istorijskog muzeja u Moskvi, gde se inače čuva, piše BNR.

Psaltir se može videti u Nacionalnom arheološkom muzeju BAN do 8. decembra, a povod njegovog izlaganja je 150. godišnjica Bugarske akademije nauka (BAN).

Zamenik direktora Državnog istorijskog muzeja u Moskvi Andrej Janovski rekao je da Tomićev psaltir stiže u Bugarsku posle restauracije, koja je trajala 10 godina, navodi BNR.

Psaltir je napisan na hartiji, na starobugarskom jeziku i delo je monaha Trnovske škole. Sadrži 304 lista i 109 prelepih minijatura. Svojim bogatim ilustracijama, Tomićev psaltir, zajedno sa Manasijevom hronikom i Londonskim jevanđeljem je jedan od važnijih književnih spomenika iz doba vladavine cara Ivana Aleksandra i datira se okvirno na 1360. godinu.

Psaltir je dobio ime po srpskom profesoru Simi Tomiću, koji ga je 1901. godine pronašao na prostoru današnje Severne Makedonije.

Slobodan Aleksić (izvor: BNR)

Foto: Nacionalni аrheološki muzej

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar