a

Vanredna sednica Okružnog štaba povodom pojave afričke kuge svinja

Povodom pojave afričke svinjske kuge, u Pirotu je održana vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije na kojoj su usvojene preporuke kojima se sva domaćinstva koja čuvaju domaće svinja pozivaju da primene pojačane mere predostrožnosti u cilju sprečavanja širenja ove bolesti.

U obaveštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Pirotskog upravnog okruga, preuzeto sa portala Pirotske vesti, navedeno je da individualna domaćinstva koja čuvaju domaće svinje treba da pojačaju biosigurnosne mere i sprovedu dezinfekciju objekata u kojima se čuvaju svinje, postave dezinfekcione barijere, kao i da onemoguće puštanje svinja izvan objekata. Usvojene su i preporuke koje se tiču ponašanja lovaca, kao i ograničanja pristupa objektima u kojima se uzgajaju svinje.

Ovaj sastanak je usledio nakon registrovanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja na području Pirotskog upravnog okruga i proglašavanja delova lovišta na teritoriji Borskog i Pirotskog okruga za zaražena područja.

Uprava za veterinu je objavila da su preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima. Uporedo sa merama sprečavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, sprovode se u kontinuitetu i mere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar