a

U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba radova sa Likovne kolonije “Sićevo 2019”

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu otvorena je prva ovogodišnja izložba radova sa Likovne kolonije “Sićevo 2019”, koju će ljubitelji umetnosti moći da pogledaju do 15. februara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 283-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 284-1024x683.jpg

Postavka sadrži 24 umetnička dela 11 autora, nastala u radu prošlogodišnjeg 55. saziva ove najpoznatije i najstarije likovne manifestacije, koja je počela sa radom 1905. godine zahvaljujući entuzijazmu poznate slikarke Nadežde Petrović. Nakon duže pauze zbog ratnih dešavanja i političke situacije, kolonija je obnovljena 1964. godine i do današnjih dana tradicionalno septembra meseca okuplja brojne slikare, prvenstveno iz regiona.

“Zahvaljujući saradnji naše galerije sa galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu, svi zainteresovani građani imaće zadovoljstvo da među prvima pogledaju ostvarenja sa prošlogodišnje kolonije” – izjavio je za portal FAR Zoran Andonov, upravnik dimitrovgradske galerije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 285-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 286-1024x683.jpg

Motiv Sićevačke klisure je poslužio kao snažan povod za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih ostvarenja. Mnogi učesnici kolonije su se fokusirali na direktan odnos čoveka i prirodnog okruženja, prošlosti i sadašnjosti, tako da su različiti načini gledanja obrazovali nove, sveže umetničke iskaze, napisala je, između ostalog, Radmila Kostić u katalogu ove nadaleko poznate likovne kolonije.

Učesnici kolonije “Sićevo 2019” su Mihaela Ivanova, Boris Eremić, Biljana Keković, Đuzepe Gonela, Nikola Vukosavljević, Aleksandar Cvetković, Milica Rakić, Pavle Popović, Milena Tošić, Vukašin Stanković i Vladica Ristić.

Teodora Petrov

Foto: Teodora Petrov

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar