Težak dan za Srbiju. Vladin paket za privredu i građane

Od koronavirusa preminulo još sedam osoba. Potvrđenih slučajeva 900. Ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS-a Marko Čadež predstavili ekonomski program za privredu i građane. Najviše se prodavalo brašno. U Severnoj Makedoniji Vlada pomaže radnike i poslodavce. U Bugarskoj uveden telefon za permanentnu psihološku pomoć. Jedan grad u Lombardiju, u centru žarišta infekcije prkosi koroni. Izolacija spasila skoro 60.000 života u Evropi.

U Srbiji je do 15:00 časova 31. marta 2020. godine registrovano 900 potvrđenih slučajeva Covid-19. Od poslednjeg izveštaja do 15:00 časova testirani su uzorci 477 osobe od kojih je 115 pozitivno i 362 negativno na koronavirus.

Do 15:00 časova, 31. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” testirano je 3561 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, navedeno je na sajtu Covid-19.

“Ovo je najgori dan za Srbiju, od juče je od koronavirusa preminulo sedam osoba”, rekao je Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Kliničkog Centra Srbije na brifingu u Beogradu.

Stavanović je svoje obraćanje počeo sa “braćo i sestre” i dodao da ono čega se boji jeste da to nije najgori dan pred nama i da nas čekaju još gori dani.

“To je rezultat nepoštovanja mera i preporuka koje smo davali i koje smo molili i kumili. Ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo prema sebi i prema drugima, nama se zaista bliži scenario Italije i Španije”, kazao je on.

“Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti. I dalje se intenzivno družimo, i dalje pokušavamo na bilo koji način da izbegnemo mere koje su neophodne, mere samoizolacije i distanciranja, da bismo sprečili širenje ove bolesti”, upozorio je Stevanović.

“Žao mi je što su informacije ovakve, bojim se da će u perspektivi biti još i gore, i to je sve što u ovom trenutku imam da Vam kažem. Sada idem da pomažem kolegama koji su pod maskama po 12 sati i koji pokušavaju da spasu ljude koji se u ovom trenutku bore za svoj život i koji su u jedinicama intenzivnih nega. Kolege epidemiolozi moraju da pokušaju da nađu kontakte svih ovih koji su pozitivni”, poručio je Goran Stevanović.

Na konferenciji za štampu doktori Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević nisu se obraćali javnosti, a nije bilo ni mogućnosti za novinarska pitanja.

Testiranje uzoraka na koronavirus počelo je i u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici i na Veterinarskom institutu u Kraljevu, javio je Tanjug.

Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku da se Beogradska arena, hala “Aleksandar Nikolić” (Pionir) i hala “Ranko Žeravica” (Hala sportova) pripreme za privremene bolnice, prenela je RTS.

Prilagođavanje sportskog centra “Čair” u privremenu bolnicu završeno je i spremno je 256 ležajeva, postavljeni su paravani, određeni prostori za prihvat obolelih i njhov medicinski tretman, a tu su i biblioteka, TV sala, prostor za rekreaciju i trpezarija, saopštili su iz Ministarstva odbrane, a prenele Južne vesti.

Slično je i u Novom Sadu, gde su postelje postavljene u jednu od hala Novosadskog sajma, a na slične mere i zahvate spremaju se i drugi gradovi u Srbiji.

Paket pomoći privredi i građanstvu

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS-a Marko Čadež predstavili su ekonomski program kojim će država pomoći privredu sa 5,1 milijardom evra. Svakom punoletnom građaninu posle krize biće uplaćeno 100 evra pomoći, u dinarskoj protivvrednosti, javila je RTS.

Govoreći o pomoći u oblasti poreske politike, Siniša Mali je najavio da se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade za privatnike tokom vanrednog stanja i to na najmanje tri meseca.

Odlaže se i plaćanje poreza na dobiti za drugi kvartal, i oslobađaju od plaćanja PDV-a svi koji se bave donacijama. Vrednost ovih mera je 1,3 milijarda evra.

Na taj način, poslodavci će plaćati samo neto zarade, kako bi zardžale punu zaposlenost. Tako zaostale obaveze uplatiće u 24 rata, od januara sledeće godine.

Inače, u Srbiji najveći rast u prodaji beleži brašno. Prodaja brašna beleži rast od čak 482 odsto tokom treće i 282 odsto tokom četvrte nedelje marta, u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje istraživanje agencije “Nilsen”. Kvasac je na drugom mestu, a sredstva za dezinfekciju na trećem.

Makedonija pomaže radnike. Usred žarišta, a bez obolelih

U Hrvatskoj potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, sad ih je ukupno 867 i nema novih preminulih osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ukupno je testirano 7015 osoba, a samo u poslednja 24 časa 611. Na respiratoru je 32 bolesnika.

Preminulih bolesnika je i dalje šest, a 67 osoba je ozdravilo, navodi Index.hr.

Zaraza koronavirusom u Sloveniji do sada je zabeležena kod 802 osobe, a novoinficiranih je 46. Slovenija beleži 15 smrtnih slučajeva. Od danas su domovi za stara lica pod posebnim nadzorom, jer je među njihovom populacijom zabeleženo najviše smrtnih slučaja.

Bosna i Hercegovina danas beleži dva nova smrtna slučaja, ukupno 17. Novozaraženih je 46, a ukupno inficiranih 411. Vlasti Federacije BiH najavljuju pooštravanje mera izlolacije.

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je još četiri pozitivna rezultata na koronavirus. Time je broj obolelih u Crnoj Gori porastao na 109. Kako je saopšteno, novooboleli su registrovani u Podgorici, Ulcinju i Tivtu. Najviše obolelih imaju Podgorica i Tuzi.

Severnomakedonska vlada je odlučila da svim poslodavacima u privatnom sektoru za april i maj isplati po 14.500 denara ili 28.000 po zaposlenom. U toj zemlji ima 329 pozitivnih i 9 smrtnih slučaja.

Bugarska beleži 399-og obolelog, to je 20 više nego jutros i čak 19 više u Sofiji, gde je i najveći broj inficiranih. Sofijska bolnica “Pirogov” otvorila je tele-apel, koji daje savete stanovnicima Bugarske, kako da se izbore sa anksioznošću i to radi non-stop.

I dok je Italija samo danas od korone izgubila 837 ljudi, jedno mesto u samom epicentru žarišta prkosi zarazi. Gradić ili bolje reći selo Ferera Erbonjone, sa nešto preko hiljadu stanovnika, nedaleko od Pavije u Lombardiji nema nijednog inficiranog. Da li je reč o fenomenu ili samo o striktnom poštovanju mere konačnu reč će dati nauka, jer će Neurološki institut “Mondino” u Paviji kontrolisati krv stanovnika na prisustvo antitela. Nije na odmet pomenuti da je gradonačelnik Farera Erbonjone lekar.

Inače, izolacija i druge mere, preduzete u cilju zaustavljanja širenja epidemije Covida-19, spasile su život najmanje 59.000 ljudi u 11 evropskih zemalja, od čega najviše u Italiji – 38.000, procenjuju britanski naučnici.

Ukupna brojka zaraženih koronavirusom u 11 zapadnoevropskih zemalja procenjena je na između sedam i 43 miliona ljudi, navode naučnici i smatraju da je većina obolelih, odnosno zaraženih, ustvari asimptomna i da će bez vidljivijih posledica preležati bolest, navodi Al Džazira.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / N1 / Tanjug / HRT / Index / RTVCG / Klix / BNR / Nova Makedonija / Al Jazera / Delo / vecer.si)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar