Novih 96 zaraženih i jedan smrtni slučaj, u Srbiji bez ograničenja okupljanja na otvorenom

U Srbiji je za poslednja 24 časa zabeleženo još 96 zaraženih koronavirusom, tako da je ukupan broj do sada inficiranih 11.667. Preminula je jedna osoba, odnosno od početka epidemije 247. Na lečenju je još 390 pacijenata, a na respiratorima 12. U Srbiji je do 5. juna 2020. urađen 266.001 test, a od poslednjeg preseka stanja 4.95. Prosečna stopa smrtnosti iznosi 2,12 %, navodi sajt covid-19.rs.

Krizni štab doneo je odluku da više nema ograničenja broja ljudi kada je u pitanju okupljanje na otvorenom prostoru, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance – udaljenost minimum od jednog metra.

„Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100 koliko je bilo dozvoljeno“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Na sednici Kriznog štaba prošle sedmice već su donete određene mere popuštanja tokom epidemije.

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da potencijal virusa za nova razbuktavanja postoji dokle god postoji osetljiva populacija.

„Koliko god izmerili da smo se približili nekom pragu kolektivnog imuniteta, mi smo od njega veoma daleko“, kazao je Janković.

Izvor: covid-19.rs / RTS / Tanjug / Fonet

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar