Novih 96 zaraženih, preminula još jedna osoba

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, saopšteno je na sajtu covid-19.rs. Ukupan broj žrtava od početka epidemije je 262.

Prema poslednjim informacijama, testirano je još 5.438 osoba od kojih je 96 pozitivno. Na respiratorima je 19 osoba.

U Srbiji je od početka epidemije potvrđeno 12.990 slučajeva infekcije. Broj aktivnoh slučajeva je 731, a procenat smrtnosti 2.02%.

Epidemiolog doktor Predrag Kon upozorava na svom Fejsbuk profilu da je epidemiološka situacija u Beogradu ponovo preteća i da se zbog povratka studenata svojim kućama u julu pretnja može proširiti po čitavoj Srbiji, prenosi RTS.

Epidemiolog Kon je napisao na Fejsbuku da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo posle 5. juna, kada je na javnim okupljanjima dozvoljeno prisustvo 1.000 ljudi, nakon čega su ograničenja potpuno ukinuta.

I imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da očigledno imamo pretnju razbuktavanja epidemije.

Kako prenosi N1 Janković je rekao da „jesmo bili pri kraju, na silaznoj putanji epidemijske krive i nadali smo se periodu sa nula slučaja i kraju prvog talasa, ali ovaj virus pravi iznenađenja od početka ove pandemije, ima biološke nezgodne osobine, bez obzira što smrtnost po broju zaraženih nije tako velika kao kod drugih virusa – potencijal da zarazi ogroman broj ljudi nadmašuje druge pandemije sa kojima smo imali posla“.

Izvor: covid-19.rs / RTS / N1

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar