NDNV: Pozivamo zdravstvene institucije na transparentnost

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva nadležne zdravstvene institucije i druge državne ustanove da transparentno i blagovremeno obaveštavaju novinare i novinarke o lokalnoj i regionalnoj situaciji u vezi sa širenjem bolesti Covid19.

U saopštenju se kaže, da je novinarima i novinarkama širom Srbije uskraćeno pravo da dobiju informaciju o širenju zaraze i samim tim ne mogu da rade svoj posao u skladu sa profesionalnim standardima.

“Nedopustivo je da javne baze koje bi trebalo da služe kao pouzdani izvori informacija ne nude ažurirane podatke, kao ni to da novinari i novinarke ne dobijaju blagovremeno odgovore na pitanja od javnog značaja”, stoji u saopštenju.

NDNV podseća javne institucije da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i dalje na snazi, I on predviđa, između ostalog, i to da „opravdani interes javnosti da zna, postoji uvek kada se radi o informacijama kojima raspolaže organ vlasti koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva“.

Stoga, to novinarsko društvo poziva i novinare i novinarke da budu istrajni i da upućuju pitanja nadležnima u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srbiji. Istvoremeno podseća kolege da u izveštavanju o ovoj značajnoj temi posebno vode računa o standardima Kodeksa novinara Srbije.

U saopštenju takođe stoji, da je NDNV pripremio i dva vodiča za izveštavanje, odnosno bezbednost novinara za vreme epidemije, koji su besplatno dostupni na sajtu tog društva.

Isto tako, NDNV je obezbedio pravnu pomoć novinarima i novinarkama ukoliko su im prava ugrožena.

“Skrećemo vam pažnju i na besplatnu psihološku podršku novinarima i novinarkama, koji se bore sa velikim pritiscima kako zbog straha od širenja zaraze, tako i zbog straha za egzistenciju” – piše dalje u saopštenju za javnost Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Izvor: NDNV

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar