a

Toplo i promenljivo vreme u Srbiji, stiže vlažan vazduh iz Mediterana

Sinoptičari kažu da treba ponovo spremiti kišobrane i da će oblaci u Srbiji zameniti sunce. Naime, sa područja Mediterana stiže vlažan vazduh koji će tokom popodneva doneti više oblaka, a u večernjim satima jače naoblačenje iz Srednje Evrope usloviće kišu i pljuskove, i to u zapadnim krajevima zemlje.

Prema zvaničnoj prognozi RHMZ-a, u četvrtak u Srbiji toplo i promenljivo sa maksimalnom temperaturom od 26 do 30 stepeni. Oblaci koji će stići zadržaće se i u petak u većem delu Srbije, doneće kišu, pljuskove i grmljavinu uz pad temperature. Samo će se na istoku i jugoistoku tokom većeg dela dana biti suvo i toplo vreme. Jutarnja temperaura od 14 do 18, a maksimalna dnevna u intervalu od 20 stepeni u severozapadnim krajevima do 30 stepeni u Negotinskoj krajini.

Za subotu meteorolozi prognoziraju promenljivo oblačno i sveže vreme. Mestimično kiša i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom uglavnom na istoku i jugoistoku zemlje. Vetar umeren, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 13 do 18, najviša dnevna od 19 do 24 stepena.

Svežije vreme i u nedelju, međutim, u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima. U popodnevnim časovim aje moguća ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 22 do 26 stepeni.

Od ponedeljka sunčano. Dnevna temperatura u postepenom porastu, kažu sinoptičari Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

P. Videnov (izvor: RHMZ / RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar